TOP 10 jelszó az interneten: a Tiéd köztük van?

Pénzcentrum2011. március 8. 16:58

Az interneten található jelszóval védett tartalmakhoz, például a különböző közösségi portálokhoz való hozzáféréshez a legtöbb ember nevetségesen egyszerű és egyáltalán nem biztonságos jelszót ad meg. Az egyszerű számsorokból, vagy egyéb - a billentyűzeten egymás melletti karakterekből álló - könnyen feltörhető jelszavak könnyű hozzáférést tesznek lehetővé az arra nem kívánatos személyek számára - derül ki egy adatvédelemmel foglalkozó brit cég felméréséből.

A felmérés szerint az internethasználók mintegy 30 százaléka rendelkezik olyan jelszóval, ami 6 vagy még annál is kevesebb karakterből áll. Még meglepőbb az az adat, miszerint, a felhasználók 50%-a használ könnyedén kitalálható neveket, vagy egyszerű számsorokat, vagy egyéb, a billentyűzeten egymás melletti karakterekből álló jelszavakat. A felmérés közzé tette a tíz leginkább használt és egyben legveszélyesebb jelszót.

 


Ezek a jelszavak adatvédelmi szempontból rendkívül gyengék, a szakértők szerint semmi jóra nem számíthat, aki ilyen, vagy ezekhez hasonló jelszavakat használ. A szakértők véleménye szerint egy közösségi portál feltörése csak a kisebb gond, a problémák akkor kezdődnek, ha a bankkártya, vagy bankszámla adatainkat is ilyen gyenge jelszavak védik, mert akkor már a pénzünk bánhatja.

 

Így nehezítheted meg az internetes csalók dolgát
- Ha lehetséges használj különbőző jelszavakat az egyes online felületkhez

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- A jelszavad álljon kis és nagybetűkből, valamint számokat is tartalmazzon. Az sem árt ha különleges karakterekkel színesíted a jelszavad (például: &, %, $, £)

- Semmiképp se legyen olyan jelszavad ami hozzád köthető. Például jó ha kerülöd a családtagok neveit, beceneveket, születési dátumokat.

- A szakértők szerint a legegyszerűbb és egyben a legbiztonságosabb, ha egy ingyenes jelszógeneráló szoftverrel generálsz magadnak egy jelszót.

 

Címkék: