A zöldségesmaffia ellen szövetkeznek

Pénzcentrum2011. február 21. 09:32

A tavalyi igen rossz szezon után nagymértékben dráguló zöldség és gyümölcs kereskedelmet a "maffia" is nehezítette. A hazai forgalmazáshoz szükséges telephely, tárgyi és emberi erőforrás nélkül seftelő csalok, a be nem fizetett áfa mennyisége miatt, nagy kárt okozhattak az állami kasszának - írja a Népszabadság.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Terméktanács elnöke szerint a csökkenő áfatartalom önmagában visszafogja a csalások számát, de a szaktárcával közösen egy olasz, francia és spanyol minta alapján végrehajtott reformon gondolkodnak. A nyári dinnyeszezonban kipróbálásra kerülő törvényjavaslat lényege, hogy csakis olyan kereskedők áruja kerülhet a piacok és zöldségesek standjaira, akik rendelkeznek telephellyel és megfelelő eszközökkel. A dinnyeszezonban történő tesztelés után várható egy gombareform is, ami elsősorban az EU-s programokhoz történő csatlakozás miatt szükséges.

A hazai  teljes ágazati termelés tavaly harmadával maradt el a megelőző évitől, de a minőségi termékek esetében ez a szám magasabb, közel 50%-os volt. Az esős időben betegségek támadták meg a növényeket, amelyek ellen nehezebb volt a védekezés. Ez viszont az árban egyre kisebb ingadozást eredményezhet, mivel a magyar áruk jelentősége egyre csökken. A téli időszak termékei is nagyrészt külföldről jönnek, a hazai fóliás gazdálkodás nem tudja felvenni a versenyt a délen ilyenkor is lehetséges szabadföldi termeléssel.

Így a hazai termelők télen legfőképp a tervezgetéssel vannak elfoglalva, az idei reformoktól azt várják, hogy a hazai mezőgazdasági áru mennyisége 3 millió tonnára nőjön az átlagos 2,6 milliós értékről.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: