Nincs megoldás: tovább kopasztanak a fogyasztói csoportok

Pénzcentrum2011. február 9. 08:32

Továbbra sincs szigorítás a fogyasztói csoportok szervezésének jogi szabályozásában, pedig évek óta szó van az ilyen szerveződések betiltásáról - írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tavaly novemberben kezdeményezte, hogy büntethetővé váljon a fogyasztói csoportok szervezése.A PSZÁF elképzelése az volt, hogy a büntető törvénykönyv módosításával tiltsák meg a további fogyasztói csoportok szervezését, a már meglévő csoportokat azonban nem számolnák fel, hagynák kifutni a "szerződéseiket".

Akkor úgy tűnt, gyorsan lépni fog a kormány, ám mára megváltozott a helyzet: őszig, de jó eséllyel akár az év végéig még nyugodtan vadászhatnak a csoportszervező cégek az ügyfeleikre.

A fogyasztói csoportokat szervezők azzal hitegetik a nagybankoknál hitelképtelen ügyfeleiket, hogy náluk hitelhez jutnak. A valóságban a toborzott hitelkárosultak között a saját befizetéseiket osztják fel úgy, hogy nem készpénzhez jut az ügyfél, hanem adott termékhez kötött vásárlási joghoz. Azt, hogy ki mikor jut ehhez a joghoz, általában sorsolással döntik el, így a hitelben reménykedő tagok akár évekig várhatnak a sorukra. 

 

Címkék: