Őrület: a mobilpiacon is hódít a retró

Pénzcentrum2011. február 2. 16:32

Manapság egyre másra dobják piacra a különböző gyártók az iPhone-okhoz használható különböző kiegészítőket. Azt azonban kevesen gondoltuk volna, hogy sikerre lehet ítélve egy olyan műanyag találmány amelybe az ikonikus okostelefont helyezve egy fél tégla méretű, közel három évtizeddel ezelőtt gyártott rádiótelefon alakítható ki.

Mindannyiunk számára ismert, hogy manapság az élet szinte összes területén hódít a retró. Az azonban mindenképp meglepő, hogy a mobiltelefon piacon is van keresnivalója egy 80-as évek beli készüléknek, pedig a trendi iPhone-okhoz használható legújabb kiegészítő éppen ezt a látszatot kelti.


A brit társaság által piacra dobott kiegészítővel azt a látszatot kelthetjük, mintha a mobiltelefonok ősével a kezünkben csevegnénk ismerőseinkkel. Az iPhone-unkat fél téglává varázsoló műanyag tok ára csupán 12,99 font (4000 forint), amely összegért garantáltan a 80-as években érezhetjük magunkat. A gyártó reményei szerint az új kiegészítő a tömegből kitűnni vágyó, retromániás okostelefon tulajdonos divatdiktátorok között lesz majd igen népszerű.




A mobil története

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kézi rádiótelefonok 1983 óta elérhetőek. Mivel előállításuk olcsó, és könnyen fejleszthetők, a mobiltelefon-hálózatok gyorsan elterjedtek az egész világon, a vonalas telefont háttérbe szorítva.

Az első, teljesen automatikus celluláris hálózatokat az 1980-as évek első felében hoztak létre (1G generáció). Az első teljesen automatikus rendszer az 1981-ben üzembe helyezett Nordic Mobile Telephone (NMT) rendszer volt.

Az 1980-as évek végéig a legtöbb mobiltelefon túlságosan nagy méretű volt ahhoz, hogy valaki a zsebében hordja, ezért ezeket általában gépjárművekbe építették be, kocsitelefonként. A miniatürizálás fejlődésével, kisebb digitális elemekkel és nagyobb hatásfokú akkumulátorokkal a telefonok kisebbekké és könnyebbekké váltak az azóta eltelt évtizedek alatt.

Címkék: