Irreálisan alacsonyak a hiperek halárai

Magyar Hírlap2010. december 23. 09:32

A nagy áruházláncok akcióival irreálisan olcsón árulják a karácsonyi asztalra való halat, hogy becsalják a fogyasztókat - írja a Magyar Hírlap.

A haltermelőknek a karácsony a legerősebb szezonjuk, az éves hazai fogyasztás negyven százaléka realizálódik ilyenkor. Az árak szinte megegyeznek a tavalyival, az idei rossz időjárás miatt mindössze ötszázalékos a drágulás.

Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának ügyvezető elnöke a lapnak elmondta: év közben 900-1100 forint között mozgott egy kilogramm ponty fogyasztói ára, miközben a termelő 400-450 forintot kapott a kereskedőtől. A vásárlónak most, az ünnepek előtt is 900-1100 forintot kell kifizetnie egy kilogramm pontyért, ugyanakkor a termelő 500-600 forintot kap. Tehát a szezonban valamivel többet kap a haltermelő, de még mindig nem eleget. Tizenöt-húsz százalékkal kellene a termelői áraknak emelkedniük.

"A multik akciózva, irreálisan olcsón árulják a karácsonyi asztalra valót, hogy becsalják a fogyasztókat, akik aztán az áruházban minden mást is vásárolnak. Így a kereskedők a beszerzési ár alatti értékesítésből kieső bevételeiket más termékeken nyerik többszörösen vissza" - nyilatkozta az elnök.

 

Címkék: