Elbukott a Match, győzött a vak vásárló

MTI2010. december 10. 15:31

Jogerősen pert nyert a Csemege-Match Zrt. ellen az a vak férfi, aki 2009 októberében vakvezető kutyával akart bemenni a társaság egyik üzletébe, de a biztonsági őr és a főpénztáros is útját állta - tájékoztatta a Magyar Helsinki Bizottság pénteken az MTI-t.

A civil jogvédő szervezet közleménye szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a cég által fizetendő félmillió forintos kártérítés összegét, és jogerős ítéletében megállapította: vakoktól nem tagadható meg a nyilvános üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni.

Emlékeztettek, hogy a Fővárosi Bíróság idén márciusban megállapította: a Csemege-Match Zrt. megsértette a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt Szigeti Szilárd személyiségi jogait, az üzletláncot eltiltotta a további jogsértéstől és bocsánatkérésre kötelezte, valamint félmillió forint kártérítést ítélt meg a felperesnek.

Az alperes fellebbezett a kártérítés ellen, bár a jogsértés tényét elismerte - olvasható a közleményben.A másodfokú bíróság december 7-én mondta ki, hogy a jogsérelemmel okozott megaláztatás miatt a bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság által megállapított félmillió forintos nem vagyoni kártérítést.

A közleményben idézték Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Szigeti Szilárd ügyvédjét, aki azt mondta, "bebizonyosodott, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel eredményesen fel lehet lépni a fogyatékossággal élők védelmében. Kár, hogy az amúgy is sérülékeny csoportokat védő, egyértelmű jogszabályok betartatása érdekében bírósághoz kell fordulni".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: