Újabb élelmiszerbotrány: három tonna(!) szennyezett gyümölcs

Pénzcentrum2010. október 11. 12:02

Vegyszeres spanyol őszibarackot foglalt le pénteken a Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A 3,5 tonnányi szennyezett gyümölcs nem került a polcokra. 

A szállítmányban a maradék növényvédőszer határértékének dupláját mérték. A 3520 kilogramm szennyezett gyümölcsöt a Spar Kft. üllői raktárában foglalta le a hatóság. A spanyol őszibarackból nem szállítottak a boltokba. A gyümölcs beszállítója az Elise Fruit Kft., importőre pedig a Trio Fruit Kft. volt.

A hivatalos tájékoztatás szerint növényvédőszer-maradék vizsgálat céljából 2010.10.05-én mintavétel történt spanyolországból származó őszibarackból. A hatósági vizsgálat eredménye kimutatta, hogy az őszibarack minta növényvédőszer-maradék tartalma nem felel meg a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékéről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglalt európai uniós növényvédőszer-maradék határérték-előírásoknak.

Az analitikai vizsgálat a mintában 0,45 mg/kg klórpirifosz hatóanyag tartalmat mutatott ki, amely hatóanyag esetén a hatályos jogszabályok szerint a növényvédőszer-maradék határérték 0,2 mg/kg klórpirifosz, így a mintázott tételben a megengedettnél magasabb a növényvédőszermaradék tartalom.

 


Problémás élelmiszer a magyar boltokban: ki a felelős?

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, július közepén lépett életbe a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletmódosítás. A rendelet célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra. Az eljárás (másodlagos élelmiszerellenőrzés) Európa több országában működik.

A jogalkotó szándéka szerint a dupla ellenőrzés dupla biztonságot jelent. A termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (pl. hús, friss zöldség-gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz (szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, első magyarországi tárolási helyszín) a felügyeleti szerveknek. Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti.

Az MGSZH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok azonban nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, a felügyelet megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzi.

Fontos változás továbbá, hogy az eddigi húsáruknál alkalmazott szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MGSZH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100%-át ellenőrzi.

 

Címkék: