Bolti szarkák rendőrkézen

Magyar Nemzet2010. szeptember 6. 09:47

Hatvan nap elzárás. Ennyire számíthatnak augusztus 19-től a kis értékű, tízezer forint alatti lopások elkövetői egy törvénymódosításnak köszönhetően. A kereskedők örülnek a változásnak. A szigorítástól azt remélik, kevesebb lesz a bolti szarka.

Rendőrkézre kerülhetnek a kis értékű, tízezer forintnál kevesebbet eltulajdonító tolvajok. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, hatvan nap elzárás lehet a büntetésük. A fiatalkorú elkövetők sem úszhatják meg. Eddig a kis értékű lopásokat elkövetőkkel nem foglalkozott a rendőrség, a szigorúbb elbánásra egy augusztus 19-én hatályba lévő törvénymódosítás teremtett lehetőséget.

A változásnak örülnek a Magyar Nemzetnek nyilatkozó hazai kiskereskedők. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta: milliókat költöttek biztonságra, ám nem tudták mérsékelni a bolti szarkák által okozott kárt. A szabálysértési törvényt pontosan ismerő tolvajok sokszor szervezetten, kiskorúakat használva loptak, majd zsákmányukat néhány órán belül értékesítették.

Különösen a hipermarketekben jelentett gondot a lopások kezelése, hiszen a biztonsági személyzet jogosítványai elég szegényesek - nyilatkozta a lapnak Balatoniné Kiss Judit, a Magyra Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. A cikk szerint eddig a lefülelt tolvajokat a jegyzőkönyv felvételét követően elengedték, az önkormányzatok pedig legtöbbször csak szóbeli figyelmeztetésben részesítették őket.

Címkék: