Sörivók figyelem: drágulás jöhet!

Pénzcentrum2010. augusztus 11. 16:02

Fejükhöz kaphatnak a brit sörivók, ugyanis a gyenge árpatermésnek és a jövedéki adó emelésnek köszönhetően jelentősen drágulhat a sör a szigetországban.

Nagy-Britanniában két évizted alatt több, mint duplájára emelkedett a sör ára: míg 1989-ben még csak 1,08 fontba került egy korsó sör, addig 2009-ben ugyanezért már 2,81 fontot kellett fizetni - a brit söripari szervezet, a British Beer and Pub Association (BBPA) adatai szerint. Most azonban újabb jelentős drágulás jöhet: nem kizárt ugyanis, hogy a 4 fontot is elérheti a korsó sör ára.

Az igen gyenge kelet-európai árpatermésnek, valamint az orosz exportkorlátozásnak köszönhetően ugyanis erősen sarokba szorultak a sörfözők, akiket még az áfa- és a jövedéki adó emelés is húz.

A BBPA szerint az elmúlt két évben a sörre kivetett adók mértéke 26 százalékkal emelkedett, amit a most várható áremelkedés csak tetézni fog, különösen a dohányzási tilalmat megszenvedett sörözők számára.

Sajnos a jelenség nem csak a szigetországra korlátozódik: a kenyér, liszt és sör ára mindenütt megemelkedhet, köszönhetően Oroszország - a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre - néhány hónapja bevezetett gabonakiviteli tilalmának. A súlyos aszály és az országot sújtó erdőtüzek miatt vezette be Putyin a korlátozást, hogy elkerülje a belföldi árak emelkedését. Augusztus 15-től szilveszterig Oroszország így nem exportál majd búzát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BBPA szakértői szerint szinte biztos, hogy ez ki fog hatni a sör árára, azonban számszerűsíteni még nem tudják a drágulás szintjét.

Címkék: