Kalóztermékek: már nem csak a luxust hamisítják!

Pénzcentrum2010. július 23. 15:02

2009-ben az EU vámszervei 43 500 esetben léptek fel, és több millió, vélhetően hamisított vagy kalózterméket tartóztattak fel az EU külső határain - derül ki a Bizottság éves jelentéséből, amelyet az EU vámszervei által a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesítése érdekében kifejtett tevékenységről készített.

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértésének gyanúja leggyakrabban a cigaretta, a ruházati cikkek és a márkás termékek kapcsán merül fel, azonban az olyan - az emberi egészséget potenciálisan veszélyeztető - mindennapi fogyasztási cikkek is jelentős hányadot képviselnek, mint a samponok, fogkrémek, játékok, gyógyszerek vagy háztartási készülékek. 


Algirdas ©emeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős biztos elmondta: "A hamisított termékek a fogyasztók számára egészségügyi és biztonsági szempontból komoly veszélyt jelenthetnek, és hátrányos helyzetbe hozhatják a jogszerűen működő vállalkozásokat."


Egyre több a hamisítvány

A jelentés szerint a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértésének gyanújával érintett termékek száma növekvő tendenciát mutat. 2009-ben az EU vámszervei több mint 43 500 esetben léptek fel, és összesen 118 millió terméket foglaltak le. A jelentés kitér arra, hogy miközben a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése korábban főként a luxustermékeket érintette, ma már egyre több, a polgárok által nap mint nap használt tömegcikkre is kiterjed. A lefoglalt árucikkek között első helyen a cigaretta áll (19%), amelyet az egyéb dohányáruk (16%), a márkás termékek (13%) és a gyógyszerek (10%) követnek.

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékek elsődleges származási helye továbbra is Kína (innen érkezik a termékek 64%-a), míg egyes árukategóriákban a termékek döntő hányada más országokból, köztük az Egyesült Arab Emírségekből és Egyiptomból származik. A határokon feltartóztatott áruk 77%-át megsemmisítették vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2009-ben az EU és Kína cselekvési tervet írt alá, amelynek kifejezett célja a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékekkel kapcsolatos vámügyi tevékenység terén megvalósuló együttműködés fokozása, és amelyet a tervek szerint az elkövetkezendő hónapokban 2012-ig meg fognak hosszabbítani

Mit tehetünk?

A vállalkozások kérhetik a vámszervek közreműködését, ha azt gyanítják, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaik sérültek, és a vállalkozások által szolgáltatott információk alapján a vámszervek célzottabban végezhetik ellenőrzéseiket. A Bizottság a jogtulajdonosok számára kézikönyvet állított össze, amely segítséget nyújt az ellenőrzések iránti kérelmek benyújtásához, emellett továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn a magánszektorral abból a célból, hogy megtudja, miként lehetne még hatékonyabbá tenni az ellenőrzéseket.

Címkék:
vámunió,