Van, ahonnan lelép az Aldi: tőlünk is menekülnek majd az üzletláncok?

Pénzcentrum2010. július 20. 15:02

A hírek szerint az Aldi hamarosan kivonul a görög piacról. Az Aldi Süd csoporthoz tartozó üzletlánc 38 üzletet működtet az országban, és mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. Az Auchan magyarországi vezetője szerint nem kizárt, hogy a válságot követően a magyar kiskereskedelmi láncok száma is csökken.

Komoly meglepetést okozott az Aldi, amikor a minap bejelentette, hogy megkezdte görögországi távozásának előkészítését. Az Aldi Süd csoporthoz tartozó üzletlánc 38 üzletet működtet az országban, és mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A lépés annak fényében különösen érdekes, hogy a 2010-es évre 20 új üzletet, valamint egy új logisztikai központot is terveztek.

Korábbi cikkünk az Aldi-csoportról: Kattints!

A hírek szerint az üzletlánc hozta az elvárt számokat, a kilépést a bizonytalan üzleti kilátásokkal magyarázzák. Jelenleg vevőt keresnek az üzletekre, valamint kezelni próbálják a tömeges elbocsátásokat.

Magyarországról is elmennek az üzletláncok?

Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak adott tegnapi interjújában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a válságot követően csökken a magyar kiskereskedelmi láncok száma.

 


"Magyarország kis ország, kicsiny piaccal, ami néhány nagyvállalatban felvetheti a kérdést, hogy a válság után is érdemes-e itt maradni. Nem tartom kizártnak tehát, hogy idővel csökken a piaci szereplők száma. Kivonulással vagy például az ágazatban nem ismeretlen cserével." - fogalmazott az ügyvezető, aki hozzátette, hogy jelenleg nem látnak eladó üzletláncot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint arról korábban a Pénzcentrum beszámolt, Magyarországon a Tesco, CBA és Coop áll a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi láncok 2009. évi ranglistájának élén.

A négy diszkont lánc - Lidl, Penny Market, Aldi és Profi - ugyanakkor a legutóbbi időszak nyertesei közé tartozik. A Nielsen piackutató vállalat által becsült együttes forgalmuk 14 százalékkal emelkedett, egyik évről a másikra, és múlt évben meghaladta a 430 milliárd forintot. Jelentős növekedésük egyik fő oka, hogy a fogyasztók egy része olcsóbb üzletek felé fordult a legutóbbi időszakban. Másik pedig, hogy a hazai diszkont hálózat 39 egységgel bővült egyik évről a másikra. A Lidl tizenhét, az Aldi tizenhárom, míg a Penny Market kilenc új diszkontot nyitott Magyarországon.

Figyelemre méltó piaci szereplő a Spar. Az Interspar bővítése mellett szupermarket hálózatába beleillesztette a Plus diszkontokat, de nyitott új egységeket is.

Címkék: