Újabb glicerines bor borzolja a kedélyeket

Pénzcentrum2010. július 16. 12:02

Az elmúlt napokban új elemekkel bővült a Vidékfejlesztési Minisztérium "Az élelmiszerláncban történt jogsértések" címet viselő listája. A vizsgálatokon két bortermelő és egy uborkakészítő akadt fenn - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szintetikus glicerint és azorubin színezéket találtak a Balaton-Vin Kft. két borában. Az azorubin (E 122) szintetikus színanyag használatát a cég "Doncella" félédes vörös asztali borában mutatták ki. A társaság egy másik termékéről, 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignonról pedig a mintavételi eljárás során bebizonyosodott, hogy glicerin hozzáadásával készült.

Farsang Tibor egri pincészetéből származó 2008-as évjáratú Egri Ottonel Muskotály fehér borból pedig mesterséges édesítőszert, szacharint mutattak ki. Az ilyen anyagok felhasználásával készített borokat pedig a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény értelmében közfogyasztásra tilos forgalomba hozni.

A jogsértések sora ezzel korántsem teljes: egy miháldi termelő uborkájában az amúgy tiltólistán szereplő, felhasználását tekintve 2008. év végéig engedélyezett diklórfosz növényvédőszer hatóanyagot talált a Veszprém Megyei MgSzH NTI illetékes növényvédelmi felügyelője - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Címkék: