Ez vár a magyar plázákra: eltűnhet a boltok ötöde!

Pénzcentrum2010. július 11. 11:02

A vidéki kereskedőket kevésbé sújtotta a válság, nagyobb a rugalmasságuk az alacsonyabb bérleti díjak mellett. A kereskedelmi egységek 15-20 százaléka azonban el fog tűnni a piacról - mondta Horváth Péter, a Mosaic Property közép-európai ingatlan-portfóliójáért felelős vezetője a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

A szakértő elmondta: az elmúlt évek plázaláza sajnos nagyon feltornázta a bérleti díjakat Budapesten, a vidéki bevásárlóközpontoknál azonban a díjak elég alacsony szintekről indultak. Ma egy vidéki bevásárlóközpontban 9-12 euró/nm/hó bérleti díj mellett lehet üzlethelyiséget bérelni, ezzel szemben Budapesten a bérleti díjak jellemzően sokkal magasabban alakulnak a bevásárlóközpontokban. Ugyanakkor a budapesti bérlők forgalma jelenleg csupán a másfélszerese a vidékinek, az árszínvonal ugyanaz, a termékskála szintén. A vidéki kereskedőket tehát kevésbé sújtotta a válság, nagyobb a rugalmasságuk az alacsonyabb bérleti díjak mellett.


Horváth Péter

 

Horváth Péter szerint indokolt esetben a vidéki üzletközpontok díjai csökkentek, hiszen a kereskedők forgalma is csökkent elhelyezkedéstől, konkurenciától, a régió vásárlóerejétől függően 10-15 százalékkal. Ugyanakkor voltak olyan bevásárlóparkok, ahol a bérleti díj annyira alacsony volt, hogy a forgalomcsökkenés nem érte el azt a szintet, ami problémát jelentett volna.

Voltak azonban olyan kereskedelmi láncok, amelyek túlterjeszkedtek, olyan helyen is nyitottak, ahol nem kellett volna, és már az első naptól komoly deficitet termeltek. Egyértelmű volt, hogy ők nem optimális stratégiával álltak fel, és akkor is bezártak, ha a szerződésük amúgy még nem járt le.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Mosaic Property vezetője alapvetően lassú fellendülésre számít a kiskereskedelmi piacon, elsősorban azért, mert szerinte a kereskedelmi egységek száma csökkeni fog, viszont a vásárlóerő, ha lassan is, de növekedni kezdhet majd. Az egy boltra jutó forgalom ezáltal növekedni fog.

Várakozásai szerint ugyanis elindul egy természetes szelekció, aminek a vége az lesz, hogy a kereskedelmi egységek 15-20 százaléka el fog tűnni a piacról. Azok a cégek, amelyek megmaradnak, bizakodni fognak, hiszen nő a forgalmuk, ezért új beruházásokba fognak,és ez alapján ismét elindulhat a kereskedelmi beruházás, fejlesztés.

Címkék: