Vigyázat! Paradicsom para a boltokban

Pénzcentrum2010. június 18. 10:02

Egészségre káros, ezért korábban betiltott vegyszert tartalmazó paradicsomra és uborkára bukkantak a Levegő Munkacsoport szakemberei budapesti áruházláncokban.

A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratóriumban megvizsgáltatták. Az egyik boltban epret nem lehetett vásárolni. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem találtak semmilyen szermaradékot. Egy budapesti áruházban vásárolt - a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű - paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat. A zöldségekben többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagra is bukkantak. Ugyanezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt uborkában is.

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége szerint lehetséges, hogy a procimidon rákkeltő. A hatóanyagot az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült a hormonrendszert károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A civil szervezet az eredményekről értesítette az érintett áruházakat, valamint az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságot, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) is. Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban - közölte a Magyar Távirati Iroda kérdésére Tóthné Lippai Edit igazgató, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi szervezetének vezetője. A szervezet rendszeresen, évente 3 ezer alkalommal vizsgálja, hogy mennyi növényvédőszer maradék van a zöldségekben, gyümölcsökben.

A hazai és import paradicsomra kiemelten figyelnek, de mint az igazgató elmondta, eddig nem tapasztalt procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést a vizsgált mintákban. A vizsgálati eredményekről folyamatosan tájékoztatást ad a szervezet az agrártárca honlapján. Fontos hangsúlyozni - húzta alá Tóthné Lippai Edit - a kereskedelmi lánc valamennyi szereplője felelősséget visel az általuk forgalmazott tételek biztonságának szavatolásáért. Önellenőrzés keretében javasolt a friss fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök analitikai laboratóriumi vizsgálata növényvédőszer-maradék tartalomra - közölte az igazgató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt, hogy pontosan melyik áruházakban bukkantak a szennyezett termékekre nem hozták nyilvánosságra. Simon Gergely a Levegő Munkacsoport programfelelőse szerint azért nem, mert ebben az esetben egyértelműen a tiltott szert használó zöldségtermelő a hibás. Az eset azonban felhívja a figyelmet az áruházláncok felelősségére is. Nekik kellene rábírni beszállítóikat a szabályok betartására és rendszeresen, szigorúan ellenőrizniük is kéne a hozzájuk érkező termékeket. Az nem mentség, hogy túl nagy teher a sokféle termék ellenőrzése, hiszen Nyugat-Európában a nálunk is jelen lévő kereskedelmi vállalkozások megoldják ezt a feladatot. Magyarországon azonban valamiért nem vették át ezt a szokást - szögezte le Simon Gergely.

Ebben az esetben az áruházláncok nem hibáztak, a termékek vegyszertartalma a vásárlás idején megfelelt a hatályos előírásoknak. Ma már azonban ez nem így lenne. Ezév június 7-én ugyanis az Európai Unió tagállamaiban a korábbinál jóval kevesebb vegyszermaradék lehet a zöldségekben, gyümölcsökben. Az új szabályok szerint nézve a paradicsommintákban az engedélyezettnél 7,5 -szer több vegyszer volt a megengedettnél. Simon Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a határértékek betartása sem mindig elegendő. Hiszen ha egy zöldségfélében 6-8 féle vegyszermaradékra bukkannak, az akkor is káros lehet az egészségre, ha egyenként mindegyikből kevesebb van a termékben az előírtaknál.

Címkék: