Kedvelik a dohányzásellenes intézkedéseket az európaiak

Pénzcentrum2010. május 27. 16:32

Az uniós polgárok jelentős többsége támogatja az szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket - derül ki az Európai Bizottság által a Dohányzásmentes Világnap alkalmából közzétett Eurobarométer felmérés eredményeiből.

Négyből három európai támogatja a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett illusztrációkat alkalmazó figyelmeztetetéseket és a füstmentes éttermeket. A felmérés azonban arra is fényt derít, hogy három európaiból közel egy dohányzik annak ellenére, hogy a dohányzás a dohányosok felénél halált okoz. Tervei szerint a Bizottság a közeljövőben nyílt konzultációt indít a 2001-es dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára, és Európa-szerte fokozza dohányzásellenes törekvéseit.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos így nyilatkozott: "A dohány évente 650.000 európai halálához vezet, de sok életet meg lehetne menteni, ha csökkentenénk a dohányfogyasztást. Különösen aggódom a fiatalok körében tapasztalható magas dohányzási arány miatt: Európa nem nézheti tétlenül, hogy a jövő generációk füstbe fojtják egészségüket."

A jelenlegi irányelv (2001/37/EK) rendelkezik a maximális határértékekről többek között a cigaretta nikotin és kátránytartalmára vonatkozólag, kötelezi a termelőket egészségügyi figyelmeztető feliratok elhelyezésére a cigaretták csomagolásán, a dohány összetevőinek bejelentésére, valamint megtiltja az olyan szavak használatát, mint a "light".

A jövőben többek között a fogyasztók számára több információ biztosításával, és a dohánytermékek kevésbé vonzóvá tételével kívánnak fokozottabb egészségvédelmet biztosítani. A Bizottság úgy tervezi, hogy 2011 második felében benyújt egy módosított irányelvtervezetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság a közelmúltban két új, fiatalokra - különösen nőkre - irányuló, figyelemfelkeltő kisfilm gyártását és terjesztését támogatta. A filmeket a Dohányzásmentes Világnaptól (2010. május 31.) kezdve Európa-szerte, több mint 130 csatornán fogják sugározni.

Címkék: