Újabb áremelkedés a láthatáron! Mi áll a háttérben?

Pénzcentrum2010. május 20. 14:02

Az éves akácméz mennyiség fele hiányzik a kaptárakból. A viharos időjárás elverte az akácfák virágát, így a méhek nem tudtak elegendő virágport gyűjteni. Az akácméz kilónként jelenleg 1500-2000 forintba kerül a boltokban, de az árak a hiány miatt a közeljövőben biztosan emelkedni fognak. 

A hűvös, szeles, rendkívül csapadékos tavaszi időjárás komoly károkat okozott a hazai méztermelőknek. Az egyik legértékesebb mézfajta, az akácméz alapanyagát szolgáltató akácfák virágait elverte a szél és az eső, így a méhek nem tudtak elegendő virágport gyűjteni. Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a kiesés miatt 5-6 ezer tonna akácméz fog idén hiányozni a piacról. Ez az évente előállított akácmézmennyiségnek körülbelül a fele.

Nagy kérdés, hogyan alakul a következő napok időjárása, mert a dombvidékeken eddig még nem virágzott az akác. Ha jó lesz az idő, akkor a kiesések egy részét még pótolni tudják a hazai méhészetek. Ha ez nem sikerül, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki akácmézzel szeretné ízesíteni a teáját. Azt, hogy a jelenlegi kilónkénti 1500-2000 forint körüli kiskereskedelmi ár mennyivel emelkedhet, azt ma még nem lehet tudni.

Magyarországon évente 20-25 ezer tonna mézet készítenek a méhészek. Ennek nagy része, 2009-ben például 15 ezer tonna, külföldön talál vevőre. A magyar lakosság a jelek szerint nem szereti az édes életet, fejenként csak fél kiló mézet eszünk meg évente, ami 20 dekával kevesebb az uniós átlagfogyasztásnál.

Jó hír a magyar fogyasztóknak, hogy a hiába lesz kevés az akácméz a méhészek nem emelhetik nyakló nélkül az árakat. Ha túl drága lesz a magyar akácméz, félő, hogy elkezd beözönleni az olcsó méz - Kínából. Az ázsiai országból származó, bizonytalan eredetű olcsó méz kilónként feleannyiba, mindössze 1,2-1,5 dollárba kerül, mint amennyit a világpiacon fizetnek a mézért.

Címkék: