Az ár az, ami számít! - A többi csak ezután jön

Pénzcentrum2010. május 3. 04:32

A minőség-frissesség, ár, választék hármasa bizonyul időről időre a boltválasztást befolyásoló legfontosabb szempontnak. A fogyasztók többsége ugyanis ezek alapján dönti, el hogy melyik áruházláncot választja - állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet egy nemrégiben publikált tanulmánya. A kutatásból az is kiderül, hogy a vásárlók általában az árakkal vannak a legkevésbé megelégedve.

Az elemzés a kiskereskedelmi üzlettípusokat öt kategóriába (diszkont, drogéria, hipermarket, kisbolt lánc valamint szupermarket) sorolta, és azt vizsgálta, hogy a vásárlók milyen elvárásokat támasztanak feléjük, és hogy a fogyasztók mennyire vannak megelégedve az egyes üzlettípusok minőségével, választékával és árszínvonalával.

Általában igaz, hogy a vásárlók a diszkontokba elsősorban az olcsó árakat, a hipermarketekben a lehető legszélesebb választékot, míg a kisboltok és a drogériák esetében a minőségi termékeket keresik. Fontos, hogy az áruházak minden esetben igyekezzenek megfelelni a vásárlói igényeknek, mivel a fogyasztók csalódottsága is nagyobb, ha egy üzlet a feléje támasztott speciális elvárásnak nem tud megfelelni.


A minőség-frissesség tekintetében a vásárlók megítélése szerint a drogériák vezetnek, míg kisboltok és drogériák szorultak a mezőny végére. A drogériáknak azonban egy fontos szempont, az olcsó ár tekintetében tudták megverni versenytársaikat, mely kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis ebben a kategóriában tudnak a boltok általában véve legnehezebben megfelelni a vásárlói elvárásoknak. A kisbolt láncok a három legfontosabb kategóriában ugyan alul maradtak a többi üzlettípussal szemben, ugyanakkor azzal az előnnyel rendelkeznek, hogy a vásárlók viszonylag rövid idő alatt elérhetik az ilyen típusú üzleteket. Választék szempontjából pedig természetesen a hipermarketeket ítélik meg legpozitívabban a fogyasztók.

Hogyan változnak a fogyasztói szokások?

Egy korábban publikált másik fogyasztási szokásokkal foglalkozó tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fogyasztók keveset törődnek a megtakarításaikkal. Ugyanakkor a gazdasági válság hatására 2010-ben itthon is előtérbe kerül az ésszerűség a fogyasztási szokásokban, mely jelentősen befolyásolja a fogyasztói viselkedést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Európában például előre tör a környezetbarát termékek, például az újrahasznosított termékek fogyasztása, már észrevehető kereslete van a fejlődő világ országaival folytatott méltányos kereskedelemben (fair trade) forgalmazott terméknek, és egyre növekszik a biotermékek iránti igény is. Ezek mellett az otthonokban a lakosság egyre gyakrabban végez energiamegtakarítást eredményező felújításokat is a növekvő energiaárak hatására.

Korábban: A vásárlás mindenek felett: alig törődik megtakarításával a magyar

Hazánkban az egyik legjelentősebb változás a fogyasztói szokásokban az olcsóbb (low-cost) termékek iránti elmozdulás. A vásárlók - különösen az élelmiszerek körében - sokszor előnyben részesítik az olyan termékeket, melyek minősége nem rosszabb a hasonló típusú árukénál, azonban egyszerűbb csomagolásuknak, és szerényebb marketingjüknek köszönhetően jóval olcsóbbak tudnak lenni.

Címkék: