Több fogkrém és toalettpapír fogy: visszük, mint a cukrot!

Pénzcentrum2010. április 1. 04:32

A mosószertől az arckrémig meghaladja az évi 300 milliárd forintot a háztartási vegyiáruk és kozmetikumok piaca. Kiskereskedelmi forgalmuk az idei első két hónapban többet emelkedett, mint a legutóbbi tizenkét hónap során összesen. Fogkrémből, tusfürdőből, vécépapírból nőtt meg leginkább a forgalom - állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

A háztartási vegyiáruk és kozmetikumok kiskereskedelmi eladása 2 százalékkal nőtt idén január-februárban, a tavalyi hasonló periódushoz képest. Mennyiségben 1 százalék csökkenést regisztrált a Nielsen piackutató vállalat.

Az első két hónap forgalma meghaladja a 46 milliárd forintot háztartási vegyiárukból és kozmetikumokból.

A legnagyobb forgalmú húsz kategória közül a toalett papír, fogkrém, szappan, továbbá arc- és szemránckrém kiskereskedelmi forgalma emelkedett mind értékben, mind mennyiségben, január-február folyamán, a tavalyi első két hónaphoz viszonyítva.

A fogyasztók jelentős aránya részesíti előnyben a láncok nagy eladóterű üzleteit. Így a vegyiáruk beszerzése jóval koncentráltabb, mint az élelmiszereké.

A hipermarket stabilan tartja vezető pozícióját; az értékben mért eladásokból 38 százalék jutott rá legutóbb január-februárban, ahogyan tavaly az első és második hónapban is. A drogéria mutatója 25-ről 26 százalékra nőtt, egyik évről a másikra. A főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna részaránya stabilan 18 százalék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 400 négyzetméteres és kisebb üzletek piaci részesedése alacsony, és általában stabil. Csak az 50 négyzetméteres és kisebb, hagyományos boltok mutatója lett 1 százalékponttal alacsonyabb - 3 százalék.

A Nielsen által mért 60 háztartási vegyiáru és kozmetikum éves forgalma meghaladja a 300 milliárd forintot. A legutóbbi tizenkét hónap során, 2009. március--2010. februárban, értéket tekintve a kiskereskedelmi eladás 1 százalékkal emelkedett, az előző évhez képest. Mennyiségben 3 százalék csökkenést regisztrált a Nielsen. Ehhez képest az idei első két hónap javuló tendenciát jelez.

Címkék: