Így vásárolj húsvéti sonkát!

Orosz Márton2010. március 30. 05:32

A magyar vásárlók kimondottan kedvelik a húsvéti sonkát, tavaly márciusiban és áprilisban közel 5 milliárd forintot költöttünk ilyen termékekre. Szakértők azt tanácsolják, olyan gyártótól vásároljunk sonkát, akiben eddig nem csalódtunk. A 600 forintos készítményektől pedig ne várjunk minőséget.

A Nielsen adatai szerint kimondottan kedveljük a húsvéti sonkát, tavaly a márciusi-áprilisi sonka-forgalom megközelítette az 5 milliárd forintot. Jól látható azonban, hogy a fogyasztók egy része igyekezett fogyasztását az olcsóbb termékek vásárlásával fenntartani. Ezt a törekvést tükrözi, hogy a mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár csak kis mértékben lett nagyobb.

 

Mire figyelj, ha tojást vásárolsz?
Ha hivatalos helyen vásárolunk tojást, mindig feltüntetik, hogy mennyi ideig használható fel. A hivatalos jelzés és azt is garantálja, hogy a termék szalmonellamentes állományból származik. Egyszerű módszerrel megállapítható, jó-e a tojás: ha nyersen vízbe tesszük, és lesüllyed az edény aljára, fogyasztható.

A teljes múlt évet tekintve értékben 4 százalékkal többet, mennyiségben 2 százalékkal kevesebbet adtak el legutóbb, mint egy évvel korábban. A piac mérete értéket tekintve az évi 26 milliárd forint felé közeledik, mennyiségi szempontból pedig 14-15 ezer tonna között mozog.

Ők tojják a "mélyalmos" húsvéti tojást: megdöbbentő kép + tojásteszt

Éves szinten a főtt sonka továbbra is dominál, és 91 százalékot vitt el a bolti forgalomból, mennyiségben, a legutóbbi adatok szerint. A füstölt főtt mutatója 2, míg az egyéb sonkáké 7 százalék.

Mi is a sonka?

Dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet igazgatója a Pénzcentrumnak korábban elmondta: a klasszikus értelemben vett magyar húsvéti sonka jellemzően hagyományos érleléssel készül. Ez az érlelés akár hónapokon keresztül eltarthat, ezalatt kialakulnak az ízanyagok, válik igazán éretté a termék. A sonka alapvetően sertéscombból készült, azonban mára már hagyományos termékként értelmezhetjük a tarjából, lapockából, és a karajból készült készítményeket is.

Ha olyan sonkát vásárolunk, amelynek kilógrammja 2000 forint körüli - vagy a fölötti - akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez hagyományos érleléssel készült, kiváló minőségű termék.

Hogyan vásároljunk?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sonkákat célszerű becsomagolt állapotban vásárolni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. A szakértő szerint érdemes figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vásárló azt a szót látja, hogy hagyományos (érlelt, füstölt), akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőség mellett ízük, állományuk is megfelel ízlésének.

A sonka "definíciója"
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sonkák termékcsoportja alapvetően három alcsoportra osztható: nyers, hőkezelt, illetve formában vagy bélben hőkezelt sonkára.

A klasszikus értelemben vett húsvéti sonka az első csoportba tartozik: általában füstöléssel tartósítják, ízében és illatában a só, illetve a füst érződik. Nem lehet beszáradt, túl kemény, és nem engedhet magából vizet nyomás nélkül. A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, sütve fogyasztandó.


Sokkal kedvezőbb ízű az a sonka, ami kicsit zsírosabb. Erre kiválóan alkalmas a mangalicasertés: zsírral átszőtt húsában dúsabbak az íz-és aromaanyagok, a zsírszövetek pedig omlósabbá teszik a terméket.

Az biztosra vehető, hogy a nagy gyártók termékei minőségileg folyamatosan ugyanazt a színvonalat produkálják. Egy szigorú szabályrendszer, a Magyar Élelmiszerkönyv rögzíti, hogy a hagyományos sonka milyen eljárással készülhet, a nagy, tradicionális húsipari cégek pedig nem kockáztatják hírnevüket, a beléjük vetett bizalmat azzal, hogy változtatnak a megszokott minőségen.

Figyeljünk arra, hogy minél több adalékanyag van egy húsban, annál kevésbé számíthatunk a jól ismert ízekre és minőségre. Az adalékanyagok a hús hátrányára kerülnek be, ezzel úgymond "felvizezzük" a terméket. Egészségügyileg tehát biztonságos az ilyen termék, azonban valószínűleg érezhetően gyengébb minőségű. Persze ezek általában olcsóbbak is: azt pedig már a fogyasztónak kell mérlegelnie, hogy mennyi pénzt szán a minőségre.

Címkék:
tudatosvasarlo,