Megregulázná az EU a nagy címleteket elutasító boltokat!

Pénzcentrum2010. március 23. 12:02

Az Európai Bizottság hétfőn megfogalmazott javaslatában arra szólítja fel a tagállamokat, hogy egységesen, mindenütt tegyék lehetővé a nagy címletekkel - 200, 500 eurós - történő fizetést, az egy és két centes érmékkel egyetemben.

A Bizottság szerint nem elfogadható, hogy egyes tagállamokban az üzletek minden további nélkül kijelenthetik, hogy nagy címletekkel nem lehet náluk fizetni. Az még rendben van, hogy időről időre nem megoldott ezek felváltása, de hogy permanens ellehetetlenítsék a 200, illetve 500 eurósokkal történő fizetést, nem megengedhető.

Hollandiában, illetve Finnországban például már 5 centig kerekítik az összegeket, hogy kiküszöböljék az egy, illetve kétcentesekkel való bajlódást, azonban Brüsszel szerint a tagállamoknak nem lenne szabad ilyen rendelkezéseket hozni.

Több helyütt például olyan automatákat állítanak üzembe - parkolóórák, tömegközlekedési jegyeket árusító automaták, élelmiszer és ital automaták - melyek el sem fogadják ezeket a kis címleteket, amit szintén nem tartanak elfogadhatónak Brüsszelben.

A bizottság most kiadott útmutatója ugyan nem törvényerejű, vagyis nem kötelesek a tagállamok átvenni azt, azonban később ezt felülírhatják, amennyiben továbbra is országonként eltérő készpénzkezelést alkalmaznak a tagállamok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az euró 2002-es bevezetésekor ugyan lefektették a pénzjegyekre, illetve érmékre vonatkozó jogi szabályokat, azonban a törvény implementációja országonként eltérő. A mostani javaslatra elsősorban fogyasztóvédelmi okok miatt volt szükség, az ugyanis nem elfogadható, hogy egyes üzletekből kitiltják a számukra nem tetsző címleteket.

A Bizottság szerint egységesen kellene kezelni a pénzjegyek és érmék tulajdonosának/birtokosának kezelését is, hiszen míg egyes országokban szabadon dönthet a birtokos arról, hogy mit kezd pénzével, akár meg is semmisítheti azt, addig másutt komoly bírságot vetnek ki utóbbiakra. Brüsszel szerint meg kellene engedni, hogy "kis mennyiségben" bárki dönthessen úgy, hogy megsemmisíti pénzét, valamint művészeti célokra is felhasználhassa azt.

Címkék: