Támadják a Tescót! - Mégsem annyira környezetbarát

Pénzcentrum2010. március 13. 11:02

Elbomlik ugyan a Tesco "környezetbarát" zacskója, de nem úgy, és nem annyi idő alatt, ahogyan sokan gondolják  - állítja egy brit kormányzati tanulmány.


A kritizált szatyor - Fotó: dailymail.co.uk

Károsabb a környezetre a Tesco legújabb "100%-osan elbomló" zacskója, mint az a nejlonszatyor, amit kiváltott vele az élelmiszer-kiskereskedelmi áruházlánc - írja a Daily Mail.

A tanulmány által kritizált, az Egyesült Királyságban forgalmazott lebomló nejlonszatyor vélhetően ugyanaz a modell, mint aminek segítségével a Tesco a magyarországi nejlonzacskó-fogyasztást is vissza kívánja szorítani. A cég a magyar zacskóról a következőket kommunikálta korábban: A Tesco Magyarországon elsőként vezette be a száz százalékosan lebomló bevásárlótáskákat, amelyek a több száz évig szennyező hagyományos műanyagokkal ellentétben másfél év alatt teljesen lebomlanak komposzt-körülmények között.

A brit tanulmány megállapította, hogy az új szatyor ugyanúgy műanyagból készül, mint a régebbi, azonban olyan extra adalékanyagokat tartalmaz, amiknek köszönhetően, tartós hő illetve napfény hatására (oxodatív lebomlással) a szatyor finom porrá esik szét. Ez a por pedig káros lehet a madarak, a rovarok és az emlősök számára is.

A kutatás szerint a zacskó lebomlási ideje is lassabb annál, mint amit az áruház állít. Akár 5 évet is igénybe vehet mire a műanyag szatyor végleg megsemmisül.

Mit takar az oxodatív lebomlás?
Az oxidatív biológiai bomlás egy olyan adalékanyagot használ, ami csak akkor kezdi meg a müanyaglánc lebontását, amikor az oxigén, hő és nedvesség hatásának van kitéve. Bár ez a technológia igen elöljáró ezzel a fajta degradációval, a marketinganyagok azt sugallják, hogy amint a müanyagdarabok elég kicsi fragmentumokra (darabokra) bomlanak, egy második fázis kezdődik meg, amelyben mikrobák tudják befejezni a bomlás folyamatát biodegradáció útján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez bár igaz lehet, mégis rendkívül nehéz igazolni, mivel a müanyag fragmentumoknak a mikrobák szintjéig kell lebomlaniuk. Különböző jelentések szólnak arról, hogy mi marad a talajban és a levegőben, miután a termék oxidatív degradációval lebomlott. Ezek között lehetnek nehéz fémek, könnyü fémek, sók és CO2. (Forrás: biogreenproductshungary.com)

 


Dan Norris

A fogyasztókat a lebomlás szó könnyen megtévesztheti, ugyanis az oxodatívan lebomló műanyagok nem komposztálhatóak - mondta a brit környezetvédelmi miniszter, Dan Norris, és hozzátette: az így lebomló anyagok nem szakszerű lerakása akár káros hatással is a környezetre. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a frissen publikált tanulmánynak köszönhetően mind a gyártók mind pedig a forgalmazók megfontolják azon kijelentéseiket, miszerint az ilyen módon lebomló szatyrok környezetbarátabbak a hagyományos műanyag társaiknál.

Címkék:
nejlonszatyor,