Az évtized újítása - Akik rácsodálkoztak a zacskóstejre...

Pénzcentrum2010. február 25. 14:32

Alapjaiban rendezheti át a tejcsomagolására használt anyagok piacát a tejeszacskók megjelenése Nagy-Britanniában. Az ott eddig gyakorlatilag ismeretlen csomagolási forma főleg olcsóságának köszönhetően lehet népszerű a brit vásárlók körében.

Egy harminc évvel ezelőtt kudarcba fulladt meghonosítási kísérletet leszámítva nem árultak még zacskós tejet Nagy-Britanniában. Az országban hetente valamivel több, mint 100 millió liter tejet adnak el, kétharmadát műanyag palackokban, melyek főként a 90-es évek vége óta igen népszerűek a szigetországban - írja a Daily Mail.

A műanyag palackok és tejes üvegek 130 éve tartó uralma azonban nem biztos, hogy sokáig meg fog maradni a tejespultokon, ugyanis Sainsbury's szupermarketlánc 500 üzletében bevezeti a zacskóstejet. A szakértők komoly jövőt jósolnak az újításnak, ugyanis egy sztenderd, két pintes (1,14 literes) kiszerelés 6 pennyvel (7%-kal) olcsóbb, és mindössze 80 pennybe (nagyjából 250 forintba) kerül a 2%-os zsírtartalmú tejből.

A Sainsbury's szóvivője az áruház fokozott várakozásait az újítással kapcsolatban úgy érzékeltette, hogy " a zacskóstej az évtized legnagyobb változását hozza a vásárlói szokások körében."

A zacskóstej elsősorban az ára miatt lehet népszerű a válság miatt amúgy is kisebb háztartási büdzsével rendelkező brit fogyasztók körében, azonban az sem mellékes, hogy a zacskó jóval környezetbarátabb csomagolás a műanyag palackokhoz képest. A könnyebb újrahasznosítása mellett az is a zacskó mellett szól, hogy míg egy üres műanyag palack 29,8 grammot nyom, addig egy zacskó súlya mindössze 5,3g, és az üres térfogata is nagyságrendekkel kevesebb. A szupermarket számításai szerint egy év alatt összesen 1400 tonna csomagolóanyagot spórolhatnak az áruház vásárlói a zacskóstej választásával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lap a szupermarket adataihoz hozzáteszi, hogy ugyan a tejeszacskók Nagy-Britanniában eddig ismeretlenek voltak, több nagyobb országban is (pl. Kanadában, Kínában, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Lengyelországban) a tej több mint 60%-a zacskóban talál vevőre.

Címkék: