Drágulhat a kenyér? A Pékszövetség a 6 forintos zsömlék ellen küzd

Pénzcentrum2010. február 24. 08:32

A Magyar Pékszövetség állami szabályozást is sürget annak érdekében, hogy önköltség alatt ne lehessen terméket forgalmazni. A sütőipari termékek esetleges áremelését az idei búzatermés határozza meg, legkorábban csak a második félévben lehet rá esély -írja a Napi Gazdaság.

A hagyományos pékszakma jövedelmezősége az áruházláncok árpolitikája miatt vészesen csökken, éves szinten bruttó 1 százalékra tehető, ez nem elég a fejlesztésekre, a bérek emelésére, a befektetések megtérüléséhez -véli Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára.

A főtitkár szerint a folyamatos vevőcsalogató áruházi akciózás megakadályozza, hogy a minőségi termékek megjelenjenek a piacon, ugyanis az áruházakban a sütőipari termékek esetében az alacsony ár és a nagy térfogat dominál.

Tavaly 25-30 vállalkozás szűnt meg az ágazatban, a trend idén folytatódik. A szövetség közös alapanyag és engergia beszerzési akciókkal segíti a tagjai költségcsökkentését. Az esetleges áremelést az idei búzatermés határozza meg, legkorábban csak a második félévben lehet rá esély.

Címkék: