Retteghetnek a nagyszolgáltatók: már közösen is pereskedhetünk ellenük!

Pénzcentrum2010. február 23. 09:17

A Parlament elfogadta azt a polgári perrendtartásról szóló törvénymódosítást, melynek értelmében egyes esetekben már nem csak egy-egy állampolgár, hanem azok csoportja is indíthat pert - írja a Népszabadság.

Eddig ha valakit sérelem ért, csak egyedül, saját nevében, a teljes perköltséget egyedül viselve tudott bírósághoz fordulni. Ezentúl bizonyos esetekben, a hasonló sérelmet szenvedett polgárok közösen is indíthatnak pert, ami a nagy ügyfélkört kiszolgáló szolgáltatókkal szemben jelentősen csökkenti a kiszolgáltatottságot.

Korábban ugyanis joggal számíthattak arra a szolgáltatók, hogy ha csak kismértékben károsítják meg az ügyfeleket, azok nem indítanak költséges pert ellenük, most azonban a csoportos per útján akár tetemes összeg kifizetésére is számíthat egy-egy vállalat.

Fogyasztóvédelmi ügyeken kívül csoportos pert lehet indítani az állami közszolgáltatást nyújtó intézmények, így akár iskolák ellen is, ha nem nyújtanak megfelelő szolgáltatásokat.

A törvény lehetőséget ad a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése, a környezetvédelmi szabályok áthágása, a versenyjogi sérelmek miatt is a csoportos perindításra.

Címkék: