Újra erőre kapott a Lidl és az Aldi külföldön

Pénzcentrum2010. február 19. 14:32

Kedvezőre fordult az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának trendje Ausztriában. Reál értékben ugyanis nőtt az osztrák élelmiszer-kiskereskedelem forgalma tavaly, az előző évhez képest. Amíg az átlagárak mindössze 0,2 százalékkal emelkedetek 2009-ben, addig a bolti eladásnál plusz 2,1 százalékot regisztrált a Nielsen osztrák leányvállalata.

Majdnem mindegyik kereskedelmi vállalat növelte bevételeit. Kivételt képeznek, amelyek az év folyamán boltjaik jelentős részét eladták vagy megszüntették. A Nielsen által Ausztriában mért élelmiszerek együttes forgalma 7,9 milliárd eurót ért el tavaly, a háztartási vegyiáruk és kozmetikumoké pedig 2,1 milliárd eurót.

Az Ausztriában Hofer néven mőködő Aldi és a Lidl 3 százalék pluszt könyvelhetett el a Nielsen becslése szerint, ahogyan a szupermarket csatorna is. A hipermarketek mutatója 4 százalékkal nőtt. Csökkent viszont az eladás a 251-400 négyzetméteres üzletekben 7, a 250 négyzetméteres és kisebbekben pedig 5 százalékkal.


Összességében Ausztriában a harmadik negyedévben gyorsult fel a növekedés, és 3,1 százalékot ért el, az előző évi hasonló időszakkal szemben. A negyedik negyedévben plusz 2,2 százalékot regisztráltak.

A Nielsen által mért élelmiszer termékcsoportok forgalma 1,5 százalékkal lett nagyobb, egyik évről a másikra. Leginkább alkoholos italokból, kényelmi termékekből, mélyhőtött áruból, sós rágcsálnivalókból és édességekből adtak el többet, mint egy évvel korábban. Úgy látszik, a válsággal összefüggő lefékeződés után ezek a termékek profitáltak legtöbbet a kilábalás időszakában.

Ugyanakkor a háztartási vegyiáruk és kozmetikumok bolti forgalma 5,2 százalékkal emelkedett. Leginkább állateledelből, tisztítószerből, háztartási papíráruból és higiéniai termékekből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A láncok saját márkás termékeinek kiskereskedelmi eladása átlag felett nőtt. Lassabb ütemben azonban, mint a megelőző években. Főként az alapvető élelmiszerek, mélyhőtött áruk, sós rágcsálnivalók, háztartási papíráruk és babaápolási cikkek körében terjednek a kereskedelmi márkák.

Tovább emelkedett a promóciós értékesítés részaránya. Élelmiszerből 0,8 százalékkal, háztartási vegyiáruból pedig 1,5-tel lett nagyobb ez a mutató. A bio élelmiszerek bolti forgalma az átlagot meghaladó mértékben nőtt. Így piaci részesedésük is nagyobb lett.

Kedvezőre fordultak tehát az osztrák trendek: 2008-ban ugyanis az átlagárak 6,2 százalékos emelkedése mellett csak 4,2 százalékkal bővült a kiskereskedelem bevétele, az előző évhez képest.

Címkék: