Rengeteg a hamis gyógyszer: olaszok, és németek dőlnek be leginkább

Pénzcentrum2010. február 16. 13:02

A Pfizer multinacionális gyógyszergyár tanulmánya szerint Európában a hamis gyógyszerkészítmények piacán évente mintegy 10,5 milliárd eurós forgalom képződik.

A Pfizer kedden közzétett tanulmánya szerint minden ötödik megkérdezett vásárolt már vény nélkül receptköteles gyógyszert, de a németek és olaszok közül még ennél is többen (37-38%).

Az olaszok és a németek költik egyúttal a legnagyobb összeget is hamis gyógyszerekre, becslések szerint mintegy 3,6, illetve 2,7 milliárd eurót.

A legkedveltebb hamis gyógyszerek között elsősorban fogyókúrás (45 %), influenza elleni (35%), valamint merevedési zavarok elleni (25%) készítmények szerepelnek. Ezek a gyógyszerek azonban egyáltalán nem biztonságosak, nem hatékonyak és gyakran gyenge minőségűek.

Günter Verheugen illetékes uniós biztos decemberben egyenesen azt állította, hogy vámellenőrzések során lefoglalt 34 millió tabletta mennyisége minden korábbi várakozást felülmúlt, és a gyógyszerhamisítókat "tömeggyilkosoknak" nevezte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban meglehetősen nehéz megbecsülni a hamis gyógyszerek forgalmát. A Pfizer tanulmányban 14 európai ország 14 ezer polgárának tettek fel kérdéseket, hogy évente hány alkalommal fordul elő, hogy recept nélkül vásárolnak meg vényköteles készítményeket. Ez alapján, illetve az egy főre jutó átlagos gyógyszer-költés segítségével becsülték meg az évi 10,5 milliárd eurós forgalmat.

Címkék: