Átalakult a fogyasztói kosarunk: lazac be, olajos hal ki

Pénzcentrum2010. február 16. 10:02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden évben felülvizsgálja az inflációszámítás alapját képző fogyasztói kosarat. Idén 37 új elem került be, 16-ot pedig töröltek: felvették például a listára a lazacot, okostelefont, kikerült onnan azonban az izzólámpa, és az olajos hal - írja a Népszabadság.

A fogyasztói kosár átalakítására azért is szükség volt, hogy össze tudják hasonlítani a tagállamok fogyasztását. Ennek megfelelően bekerült a lazac a megfigyelési körbe, (ami nem kifejezetten jellemző a hazai háztartásokban) továbbá az okostelefon, a tv+internet+telefon csomag, a digitális fotókidolgozás, vagy a hordozható DVD-lejátszó. Nem követik azonban az árváltozását az olajos halnak, az izzólámpának, vagy éppen a műsor nélküli videokazettának.

A januári 6,4 százalékos inflációt azonban nem a kosár átalakítása, hanem inkább a fogyasztói árindex számításánál figyelembe vett súlyarányok módosítása okozta. Mivel a lakosság kevesebb tartós fogyasztási cikket vett, például jóval kevesebb autó fogyott, így az infláció kiszámításakor a tartós fogyasztási cikkek a 2009-es 8,490 százalék helyett 6,851 százalékkal számítanak be. Nagyobb lett a súlya azonban a gáznak, a benzinnek, de a közlekedési szolgáltatásoknak is. Emellett az is szerepet játszott a januári magas inflációban, hogy a jövedékiadó-emelés miatt a szeszesitalok és a járműüzemanyagok átlag fölött drágultak.

Szintén a válság hozadéka, hogy a lakáscélú hitellehetőségek beszűkülése nyomán fél százalékkal csökkent a saját tulajdonú lakás súlyaránya a kosáron belül.

A tartós fogyasztási cikkek arányának csökkenése ellenére az élelmiszerek súlya csak 0,1 százalékkal emelkedett: kismértékben nőtt a kenyér és a tésztafélék részesedése, stagnáltak a húsok, míg valamelyest csökkent (a sajt kivételével) a tej-tejtermékek, illetve a friss gyümölcsök aránya.

Címkék: