Tanga és neglizsé: így készülnek az áruházak a Valentin-napra

Pénzcentrum2010. február 11. 04:32

Valentin-nap: így ünnepel a magyar Talán nem tévednek nagyot, akik úgy gondolják, hogy a Valentin-napot csak a fehérnemű-, csokoládé-, lufi-, és plüssmackógyártók találták ki. Az ünnep hatalmas üzlet, az áruházláncok pedig lelkesen készülnek az alkalomra.

A Valentin-nap megünneplése hazánkban a legfiatalabb, a 15-19 éves korosztály körében a legfontosabb - derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeiből. Február 14-ét elsősorban családi körben töltjük, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a hölgyek e jeles napon főként saját készítésű ajándékkal kedveskednek, addig a férfiak az üzletek polcain keresik a megfelelő ajándékot.

A GfK felmérése szerint a hazánkban jelenleg is újdonságnak számító Valentin- (vagy magyarul: Bálint-) nap bár nagyon divatos, de közel sem nevezhető általánosnak. Ezt az "ünnepet" elsősorban a legfiatalabbak, vagyis a 15-19 évesek tartják igazán fontosnak, legkevésbé pedig az idősek ünneplik.

 


Míg például az Egyesült Államokban a háztartások 65 százaléka legalább küld néhány üdvözlőlapot, vagy 32 százalékuk virágot vesz a párjának, addig hazánkban a Valentin-napot nem ünnepli széles kör: mindössze a felnőtt lakosság harmada.

Az ünneplők több mint fele családi körben tartja a Valentin-napot, viszonylag sokan pedig barátokkal vagy kollégákkal töltik el ezt a napot. Néhányan viszont azt állítják: egyedül is megünneplik február 14-ét.

Az ünnep elfogadottsága szintén csekély - a május 1. és Pünkösd mellett ennek a napnak a legkisebb a jelentősége honfitársaink körében (mindössze tízből hárman tartják ezeket fontosnak). Sokkal inkább ragaszkodunk a hagyományos ünnepeinkhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz (itt már tízből kilencen tekintenek úgy az ünnepre, mint fontos eseményre). A nagy nemzeti ünnepeink a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el - tízből öten tartják ezeket jelentősnek életükben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hölgyek úgy gondolják, hogy a férfiak lényegesen kevesebb érzelmi töltetet visznek bele az alkalomba. Ráadásul rosszabb színben tünteti fel a helyzetet az a tény is, amelyet egy nemrégiben publikált nemzetközi kutatás is alátámaszt, azaz hogy a férfiak alábecsülik a szeretet fontosságát. Miközben a nők olyan termékeket keresnek, amelyekkel ki tudják fejezni a szeretetüket, addig egy tipikus férfi által vásárolt valentin-napi ajándék inkább szól az ajándékot adó férfinek, semmint a nőnek.

Így készülnek az áruházláncok

A Pénzcentrum körülnézett néhány magyarországi áruházláncok katalógusaiban: megnéztük, ki milyen akciókkal készül február 14-ére.

Címkék: