Összeomolhat az internet az új iPadtól

Pénzcentrum2010. február 5. 16:58

Legalábbis a vezeték nélküli hálózatok olyan terhelést kaphatnak, amelyet nem bírnak el a nagy szolgáltatók.

Az Egyesült Államok kormányzatának képviselői aggodalommal figyelik az Apple új készülékét, az óriásira nőtt iPhone-t, az iPadot. A készülék elterjedése ugyanis újabb rohamot okozhat a mobilinternet hálózatokon, melyeket már az iPhone-ok is agyonterheltek annak idején.

Az illetékesek attól tartanak, hogy az iPad vásárlói olyan mértékű internetforgalmat generálnak majd, ami összeomlásig terhelheti a szélessávú mobilhálózatokat. A jelenség nagyon hasonló lehet ahhoz, mint amit annak idején 1996—97-ben az AOL nyitása okozott. Akkor a cég a betelefonálós internetezőinek korlátlan hozzáférést ígért. Amikor azonban a netezők hirtelen óriásira nőtt tömege egyszerre próbált meg nap, mint nap csatlakozni a szerverekre, azok felmondták a szolgálatot, a felhasználók pedig hónapokig szenvedhettek a csatlakozással.


Az Apple tablet-gépéhez 3G-szolgáltatónak az AT&T-t választotta, mellyel kivívta a kritikusok haragját. A kritikák valahol jogosak, hiszen az AT&T-hálózatával annak idején az iPhone-tulajdonosok is kénytelenek voltak megküzdeni: különösen a nagyvárosokban, mint Los Angeles és New York, volt a hálózat lassú vagy épp elérhetetlen rendszeresen.

Már pedig az iPad még az iPhone-nál is éhesebb az adatokra. Az AT&T egyelőre folyamatosan azt kommunikálja, hogy ura a helyzetnek, akik szerint pedig mégsem, azok pedig egy, az iPhone-ra fejlesztett alkalmazás segítségével jelezhetik a társaságnak, hol észleltek "zavart az erőben".

Címkék: