TOP 10 jelszó a közösségi portálokon: a Tiéd köztük van?

Pénzcentrum2010. január 25. 13:02

A közösségi portálokon regisztrált felhasználók közül sokan a legkevésbé sem biztonságos, egyszerű számsorokból, vagy egyéb - a billentyűzeten egymás melletti karakterekből álló - könnyen feltörhető jelszavakat választanak maguknak - állapította meg egy adatvédelemmel foglalkozó brit cég felmérése.


A vizsgálat során egy brit közösségi portál-gyűjtő oldal 32 millió felhasználójának jelszavát vették górcső alá, a végeredményt az alábbi táblázat tartalmazza. A 10 leggyakrabban használt jelszó közül öt számsorokból áll, egy számok és betűk kombinációja, de sokan a közösségi portál nevét, illetve a password (jelszó) szót használják belépéskor.

Ezek a jelszavak adatvédelmi szempontból rendkívül gyengék, a szakértők szerint semmi jóra nem számíthat, aki ilyen, vagy ezekhez hasonló jelszavakat használ. A felmérés végző cég képviselője szerint a közösségi portál feltörése kisebb gond, a problémák akkor kezdődnek, ha a bankkártya, vagy bankszámla adatainkat is ilyen gyenge jelszavak védik, mert akkor már a pénzünk bánhatja.

Címkék: