GKI - Növekedett a fogyasztói bizalmi index

Pénzcentrum2010. január 25. 07:02

Enyhe emelkedéssel kezdte az évet a GKI konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított értéke). A várakozások sokkal kevésbé pesszimisták az egy évvel korábbinál, kedvezőbbek a 2008 októberinél is, de még nem érték el a válság előtti utolsó "békehónapra", 2008 szeptemberére jellemző értéket.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint tehát januárban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi indexek 2009. május óta tartó markáns emelkedése.

Az üzleti szektoron belül az ipari és építőipari várakozások javultak, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelmieké viszont romlott.

Az ipari bizalmi index januárban folytatta a tavaszi mélypont óta töretlen növekedését, de még a negatív tartományban van. Az elmúlt időszak termelésének megítélése ugyan romlott, de a következő időszaké javult. Sőt, a termelés növekedésére számítók száma 2008 júliusa óta először immár nem maradt el a csökkenéstől tartókétól. Ezen belül a nagyvállalatok optimistábbak, a kicsik pesszimistábbak voltak. A válaszolók nagyobbnak érezték rendelésállományukat - az exportrendeléseket is -, a saját termelésű készleteket viszont kisebbnek.

Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is kissé emelkedett. Romlott az előző három hónap termelési színvonalának megítélése, a rendelésállományok értékelése lényegében nem változott, de a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások valamelyest javultak.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az elmúlt háromnegyed évben jelentős ingadozások mellett enyhe növekedési pályát írt le, januárban éppen valamelyest visszaesett. Romlott a rendelések és az eladási pozíció megítélése, s a korábban rendkívül alacsonynak minősített készletszintet is nagyobbnak érezték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szolgáltatói bizalmi index tavaly július és október között növekedett, az év utolsó két hónapjában csökkent, 2010 januárjában pedig az előző hónaphoz képest változatlan maradt. Januárban számottevően romlott a foglalkoztatott létszám, ugyanakkor enyhén javult az előző időszak üzletmenete megítélése, s a közeljövő forgalmával kapcsolatos várakozás.

Minden ágazatban csökkent az árcsökkenésre számítók köre, s erősödtek a lakosság inflációs várakozásai. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltatások körében gyengült. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások viszont az iparban és az építőiparban romlottak, míg a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javultak.

A GKI fogyasztói bizalmi index a 2009. novemberi megtorpanás után az elmúlt két hónapban emelkedett. Januárban a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek érezhetően erősödtek, a saját pénzügyi helyzet és megtakarítási lehetőség megítélése azonban kissé javult decemberhez képest.

Címkék: