Kétmilliárdból mentik meg az 1459 éves szobrot + videó

Pénzcentrum2010. január 18. 19:02

A 10,8 millió dolláros (2 milliárd forintos) kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerülhet megmenteni a pusztulástól Kína legrégebbi, a feljegyzések szerint 1459 éves sziklába vájt Buddha-szobrát.

A kőszobor a környezetében évtizedeken át teljes gőzzel működő szénbányák miatt rendkívül rossz állapotba került, szakértők szerint már az összeomlás határán van. A megmentése érdekében hét közeli bányában már három éve beszüntették a termelést, hogy elkerüljék a teljes pusztulást.

A Meng-hegységben (Sanhszi tartomány) található szobor felújításától a turizmus fellendülését remélik, a projektet a vidékfejlesztési minisztérium kétmilliárd forintnak megfelelő forrással támogatja.

A program keretében megerősítik a kőfalat, megszüntetik az omlásveszélyt, eltüntetik a szobron és a mögötte található repedéseket, végül teljesen felújítják a szobrot. A helyi földtani intézet vezetője szerint a fennmaradó összeget a környezeti károk enyhítésére és a természetes növényzet visszaállítására fordítják.


Kína Sanhszi tartománya

Sanhszi tartomány az ország széntermelésének központja, innen származik a teljes termelés 25 %-a.

A gazdag szénlelőhelyek kiaknázása ugyanakkor súlyos környezetszennyezéssel jár, talán nem véletlen, hogy ebben a tartományban a legmagasabb a születési rendellenességgel világra jövők aránya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így robbantották fel a tálibok 9 évvel ezelőtt a közel kétezer éves Buddha-szobrot Afganisztánban (Forrás: Youtube):

Címkék: