Újraélesített korbácsrendelet: büntetik a túl drágán "gyógyító" orvosokat

Pénzcentrum2010. január 11. 10:17

181 orvosnak kell első körben kötelező, önköltséges képzésen részt vennie, mivel az átlagosnál drágább orvosságokat írtak fel betegeiknek. A büntetésben részesülők szinte mindegyike idős, több szakvizsgás, vagyis jól képzett doktor - írja a Népszabadság.

Az az orvosokat takarékosabb gyógyszerrendelésre szorító rendelkezés, vagyis a korbácsrendelet augusztusi újraélesítése óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) négy terápiás területen figyeli az orvosok felírási szokásait négy: a gyomorbántalmak, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a vérzsírcsökkentés területén. Ha valaki az átlagnál legalább ötven százalékkal költségesebben kezeli a betegeit, kötelező önköltséges tanfolyamon résztvennie.

A büntetésben részesített orvosok szerint ők csak a szabályokat alkalmazták a szövődmény- és mellékhatásmentes gyógyulás érdekében. A kötelezően elrendelt tanfolyamoknak szintén nem látják értelmét az orvosok, mondván: azok az orvosok, szakmai tekintélyek tartják majd az előadást, akik azokat a korszerű terápiás útmutatókat írták, amelyek alapján gyógyítottak.

Címkék:
gyógyszerrendelés,