Kína legyőzte Németországot: már ők a legnagyobb exportőrök

Pénzcentrum2010. január 11. 15:30

A decemberi statisztikák szerint Kína exportja 17,7 százalékkal emelkedett, mellyel úgy fest, leelőzték a németeket a világversenyben.

Bár a teljes évet figyelembe véve 13,9 százalékkal visszaesett ugyan a külkereskedelmi forgalom, köszönhetően a világválság miatti keresletcsökkenésnek, azonban az év utolsó heteiben a vártnál jobb eredményt produkáltak, 17,7 százalékkal magasabb volt az export forgalom, mint az előző év hasonló időszakában.

A kínai vámhivatal (GAC) adatai szerint az export éves szinten 16 százalékos csökkenést szenvedett el 2008-hoz képest, míg az import 11,2 százalékkal csökkent. A kerskedelmi többlete ezzel 34,2 százalékkal, 196,1 milliárd dollárra csökkent.

A számok arra engednek következtetni, hogy ezzel Kína megelőzte Németországot a 2009-es külkereskedelmi versenyben, igaz ezt csak akkor lehet biztosan állítani, hogy a német éves összesített statisztikák is napvilágra kerülnek.

Kína versenytársai, főként az Egyesült Államok szerint azért volt képes ilyen eredményt produkálni az ország, mert mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát. Ha szabadon lebegő árfolyamrendszert alkalmaznának, feltehetően csökkenne a termékei iránti külföldi kereslet.

Címkék: