Változtak a gyógyszerárak: OEP-listán a cukorbetegség elleni szer

Világgazdaság2010. január 4. 09:17

Január elsejétől átlagosan 3 %-kal csökkent 338 féle orvosság ára, ugyanakkor átlagosan 1,9 %-kal lett több 417 készítmény térítési díja. 23 új termékkel bővült az OEP gyógyszerlistája, ezek között vannak a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a glaukóma, illetve a hangulatzavarok kezelésére alkalmas szerek - írja a Világgazdaság.

A generikus szerek árversenyének 2007-es bevezetése jelentős megtakarítással járt a biztosító kasszájában. Kezdetben 23-25 %-kal esett több száz készítmény ára, de még 2009-ben is 737 terméké mérséklődött átlagosan 7,5 %-kal. A gyógyszercégeknek már nem éri meg tovább csökkenteni az áraikat, inkább kérik a készítmények tb-listáról való törlését.

Idén egy-egy generikus gyógyszerhatóanyag csoportban az 5 legolcsóbb uniós árhoz viszonyítják a hazai árakat. Ha ezek 40 %-kal meghaladják a nemzetközi átlagárat, akkor - várhatóan az év közepétől - a biztosító megvonja a támogatást.

2010-től egyszerűsödik az egyedi méltányosság alapján igényelhető gyógyszerhez jutás, valamint a gyártók kérhetik a készítményük támogatási rendszerbe történő bekerülését. Az OEP előzetes számításai alapján körülbelül 14-15 milliárd forintos megtakarítás várható a múlt évi 300 milliárdos gyógyszerkasszában.

Címkék:
gyógyszercégek, gyógyszerárak,