Két nap múlva már fegyveresek ellenőrzik a fémkereskedelmet

Pénzcentrum2009. december 30. 11:32

A Fémtörvény és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában, tevékenységi biztosíték nyújtása mellett végezhető.

Fémkereskedelmi hatóságként a Vám- és Pénzügyőrséget került kijelölésre. A fémkereskedelmi hatóság látja el a törvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési-, ellenőrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy azt fix összegben, a végrehajtási rendeletben részletezett szabályok szerint kell nyújtani. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Az engedélyezés kapcsán hangsúlyos, hogy a Fémtörvény 2010. január 1-jétől az engedélyezési eljárás lefolytatására átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelmi tevékenység 2010. január 1-jétől is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a Fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet annak kihirdetésekor érvényes működési engedéllyel / telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtja. E tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb 2010. április 1-ig végezhető engedély nélkül.

Az adatszolgáltatásra - mely napi, illetve havi összesítés alapján történik - kizárólag elektronikus úton, a Vám- és Pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor a fenti átmenet lejártát követően.

Az engedélyezés, az adatszolgáltatás, valamint az ellenőrzés szabályai szorosan illeszkednek a Fémtörvényben megjelenő jogalkotói szándékhoz, így a fő cél nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot - áll a VPOP közelményében.

Címkék: