Mennyit kaszált a Loki a BL-ben?

Pénzcentrum2009. december 18. 13:02

Európa top futballklubjai egyenként mintegy 50 millió euró bevételre számíthatnak azáltal, hogy bejutottak a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába - állítja a torna hivatalos szponzora, a MasterCard által jegyzett tanulmány.

• Egy évre 6 milliárd euró becsült gazdasági fellendülést eredményez Európában az UEFA Bajnokok Ligája.
• 11,5 millió eurót keresett az eddig legjobban teljesítő csapat, az FC Girondins de Bordeaux a csoportkörben.
• 2009-ben az angol, olasz és spanyol csapatok bevétele volt a legmagasabb.

A várható bevételek forrása a legjobb csapatoknál:

- a csoportkörben szereplésért járó prémium, a győzelemért járó jutalmak (átlagosan 14 millió euró);
- részesedés az UEFA bevételeiből (becsült 12 millió euró);
- jegyeladások (becsült 10 millió euró);
- kereskedelmi és marketing bevételek, úgymint: szponzoráció, szurkolói kellékek, étel-ital eladás (becsült 8 millió euró);
- a játékosok értékének növekedése (becsült 6 millió euró).

A kutatás, amelyet a nemzetközileg elismert sport szakközgazdász professzor, Simon Chadwick vezetett megállapította, hogy a torna egyik legnagyobb nyertese eddig az FC Girondins de Bordeaux csapata, mely a csoportkörben 11,5 millió euró prémiumot tehetett zsebre a győztes meccsekért, és további 3 millióval számolhat, hiszen elérte a kieséses szakaszt.

A BL csoportmeccsek végeztével - országok szerinti összehasonlításban - eddig Anglia, Olaszország és Spanyolország tett szert a legnagyobb bevételre. A tavalyi döntős Manchester United és négy másik csapat részvételével összesen 129,5 millió euró áramlik Angliába. Olaszország klubjai közül három csapat lehetett ott a tavalyi kieséses szakaszban, az idei csoportkörben pedig 4 csapattal képviseltette magát, így eddig 104 millió eurót könyvelhet el. A spanyol csapatok összesen 96,9 millió eurós bevételt termeltek a tavalyi győztes FC Barcelona és további 4 csapat részvételével.

Professor Chadwick kiemelte: "Kutatásunk eredménye szerint az UEFA Bajnokok Ligája közel 6 milliárd euró forgalmat produkál az európai gazdaságban, amely nagyságrendileg összevethető a futball világbajnokság németországi döntőjével. Kevesen tudják, hogy ebben a szezonban az UEFA emelte a BL-ben megnyert meccsekért járó jutalmakat, ami jelentős segítség a gazdasági válságban működő kluboknak."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Paul Meulendijk, a MasterCard Europe szponzorációért felelős vezetője hangsúlyozta: "A kutatás kiindulópontja már sok éve az, hogy mint a BL hivatalos szponzora úgy gondoljuk, a torna gazdasági hatásait hiteles források segítségével és a szükséges kereskedelmi tapasztalatokból merítkezve tudjuk megvizsgálni."

Az európai labdarúgó szövetség minden, a BL főtáblájára jutó csapatnak 3,8 millió eurót utal, a csoportkörös részvételért további 3,3 millió euró jár (550.000 euró meccsenként). Minden nyert meccs a csoportkörben 800.000 eurót, a döntetlen 400.000 eurót ér. A kieséses szakaszba jutásért 3 millió eurót tehetnek zsebre a klubok, míg az a csapat, aki az összes meccs megnyerésével jut el idáig, biztosra vehet 14,9 millió eurós bevételt.

A szövetség további összeget juttat a csoportkörös csapatoknak attól függően, hogy milyen profittal zár a torna. Mindez a MasterCard megbízásából készült kutatás szerint elérheti a 12 millió eurót is klubbonként.

A negyeddöntőbe jutó csapatoknak további 3,3 millió euró jár, az elődöntő 4 milliót, a döntő 5,2 millió eurót ér, a győztes pedig 9 millió eurót vihet haza. A MasterCard tanulmánya kimutatta, hogy az a csapat, amely végül magasba emelheti az UEFA Bajnokok Ligájának serlegét 2010. májusában Madridban, összesen 31,2 millió eurót zsebelhet be a prémiumokból, nem számítva az ettől független jelentős bevételeket.

Címkék: