Keményen büntették a bennfenteskedő családot

Pénzcentrum2009. december 14. 16:04

Két éves börtönbüntetésre ítéltek egy brit fogorvost, aki a fia tippjeit felhasználva több, mint 100 ezer fontot keresett. A fiú egy brókercégnél dolgozott.

A 62 éves Neel Uberoi a legkeményebb büntetést kapta eddig, amit valaha is kapott valaki bennfentes kereskedésért. 24 éves fiát, Matthew-t egy évre ítélték. A pénzügyi felügyelet idén még nem indított senki ellen nyomozást bennfentes kereskedelem vádjával, ám ez volt a második eset, amikor korábbi feljelentései valakit börtönbe juttattak.

A vádak szerint az ifjabb Uberoi bizalmas információkat adott ki az édesapjának, amikor gyakornokként dolgozott 2006-ban, 21 éves korában a Hoare Govett brókercégnél. Apa és fia kínai ételrendelésekre utaló kódokat használtak a vállalatfelvásárlásokkal kapcsolatos bennfentes információk cseréjére - melyekkel akkoriban a Hoare Govett foglalkozott. Neel Uberoi a fiától származó információk alapján aztán tömegével vásárolta a részvényeket. A legnagyobb húzása a NeuTec részvényeihez volt köthető: amikor a gyógyszercéget felvásárolta a Novartis, az Uberoi-család legalább 100 000 fontot keresett az ügyleten.

A tárgyalás során a fiú arra hivatkozott, hogy a cégnél nem kapott megfelelő tájékoztatást a bennfentes kereskedelem mibenlétéről, míg apja állította, hogy saját kútfőből szedte a jövedelmező részvényvásárlásokat. A börtönbüntetésen túl is sokat veszthet a család, mivel a bennfentes információkból származó hasznukat - mely akár 288 ezer fontra is rúghat - vissza kell fizetniük, ezen kívül a fogorvos édesapa jó eséllyel veszíti el praktizálási jogát az Egyesült Királyságban.

Címkék:
novartis,