Csak óvatosan! Megdöbbentően sok szolárium káros az egészségre

Pénzcentrum2009. december 14. 15:32

A 2009 decemberében zárult a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának 10 európai országgal közös akciója, amely a nagyközönség számára hozzáférhető szoláriumágyakat vette górcső alá. Az európai ellenőrzés súlyos megállapítással zárult. A szolgáltatók és kereskedelmi egységek jelentős százalékban nem teljesítik az előírásokat, különösen igaz ez a sugárzás erősségére.

A határokon átívelő, közös akcióban résztvevő piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenőriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg.

A gyenge szoli is erősen sugároz
A napágyakra vonatkozó európai biztonsági követelmények a Kisfeszültségi Irányelven (Low Voltage Directive, LVD) alapulnak, amelyet Magyarország uniós csatlakozása előtt már hazai jogrend részévé vált. Az irányelv értelmében, a villamossági terméket el kell látni többek között a biztonságos használatához szükséges használati útmutatóval, figyelmeztető feliratokkal.

Kiemelt követelmény, hogy az eszközök ne bocsássanak ki az emberi egészségre káros mértékű sugárzást. A nem orvosi célú szoláriumok esetén az ultraibolya-sugárzás (UV) korlátja 0,3 W/m2. Ez az érték a nagyon erős, 12-es globális UV-indexnek felel meg. Napos nyári napokon, amennyiben az UV-index eléri a 7-es értéket, azaz a 0,2 W/m2-t, az egészségügyi hatóságok határozott kérése, hogy kerüljük a napozást, az egészségkárosító, bőrrákos megbetegedések kockázatának csökkentése végett.

Az ellenőrzés során egyértelműen bebizonyosodott, jelentős százalékban nem teljesülnek az előírások, különös tekintettel a sugárzás erősségére, amely az előírások szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket. Ezen túlmenően a berendezések több, mint 20 százaléka nem felelt meg az általános jelölési előírásoknak (pl. nem megfelelő CE-jelölés, hiányzó típusmegjelelölés, márka- és gyártónév, továbbá a gyártó, címe). A napágyak 52 százalékában nem tüntették fel azt a nagyon fontos információt sem, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon kiugróan magas, a napágyak 96,5 százalékban nem feleltek meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Ez Európában kimagaslóan magas arány. A legmagasabb mért érték 1,43 W/m2 volt, amely közel ötszöröse a megengedett határértéknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szoláriumba járók egészségének védelme érdekében az ellenőrzések folytatódnak, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával.

A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását, és használatát az ellenőrző hatóság megtiltja - tájékoztatott az MKEH.

Címkék: