Új divat: jönnek a pálinkakoktélok!

Pénzcentrum2009. december 9. 15:32

"A minőségi pálinka a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is felveszi a versenyt!" - fogalmazott a magyar pálinka népszerűsítésre megrendezett "Pálinkaakadémián" Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja.

Az Agrármarketing Centrum szerint ideje átértékelnünk, amit védett nemzeti italunkról gondolunk. Sokak szemében a pálinka még mindig a régmúlt karcos, hígító szagú itala, holott a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek elhivatottságának köszönhetően ez az ital ma már hazánk egyik prémiumterméke.

A napokban megrendezett, Pálinkaakadémia névre keresztelt rendezvényen Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja elmondta: a pálinka kifejezés először 1630-ban szerepelt írásos emlékekben. Mára a "top prémium" kategóriájú pálinkák olyan versenytársak között állják meg helyüket, mint a Smirnoff vodka vagy a Hennessy XO konyak.

A szakember kiemelte annak fontosságát, hogy a megfelelő törvényi szabályozás eredményeként a pálinka ma már Magyarország legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő prémiumtermékét jelenti. "A gasztronómiában az idei évben mintegy 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, miközben a whiskyk fogyasztása ugyanennyivel csökkent. Ezt azt jelenti, hogy a pálinka magas presztízsű itallá vált a magyar fogyasztók szemében" - tette hozzá a szakember.


A rendezvényen tizennyolc bartender és barmaid arra vállalkozott, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré komponál koktélokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet az ital sokoldalúságára. Morafcsik Péter, a verseny egyik szervezője szerint a pálinka ebben - és főleg ebben - a minőségében aperitif ital is lehet.

Címkék: