Amit a karácsonyi bevásárlás előtt érdemes tudni

Pénzcentrum2009. december 1. 14:32

Elektromos készülékeket ne vegyünk utcai árusoktól - tanácsolja a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője. Kovács Krisztina szerint ha a karácsonyi forgatagban számla nélkül vásárolunk, később biztosan nem tudjuk a terméket garanciálisan javíttatni vagy visszacserélni -írja az inforadio.hu.

Bárhol is vásárolunk, mindig ellenőrizzük a számlát, a nyugtát és a jótállási jegyet, mert így a későbbiekben ezek felmutatásával érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, visszavihetjük, kicseréltethetjük vagy kijavíttathatjuk a terméket - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

A veszélyes termékek listáját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is közzéteszi, érdemes ezt is böngészni, mielőtt vásárolni indulnánk a karácsonyi forgatagba - tette hozzá Kovács Krisztina, aki szerint elektromos készülékeket semmiképpen sem szabad az utcán megvásárolni.

A fogyasztóknak karácsonykor sincsen több joguk, mint máskor, éppen ezért nagyon fontos ellenőrizni egy-egy ajándék megvásárlásánál, hogy van-e hozzá használati útmutató, illetve megvan-e minden tartozéka - figyelmeztetett a szakértő. Megjegyezte: ha nem értünk valamit, kérdezzünk, hiszen a kereskedő kötelessége megadni a megfelelő tájékoztatást.

Ugyancsak a kereskedő feladata pótolni a magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót, ha azt a termékhez nem mellékelte a gyártó. Amennyiben az eladó nem tesz eleget ezen kötelezettségének, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz lehet fordulni - magyarázta Kovács Krisztina.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tévhit, hogy három napon belül a nem hibás terméket is vissza kell cserélnie a kereskedőnek - hangsúlyozta a szakértő. Kovács Krisztina ezért azt javasolja: az eladó pedig megígéri, hogy az ünnepek után, ha nem tetszik vagy nem jó a mérete, néhány napig hajlandó becserélni a megvásárolt ajándékot, ezt mindig írassuk fel a számlára.

A vonatkozó jogszabály értelmében a kereskedőnek törekednie kell arra, hogy a hibás terméket legfeljebb 15 nap alatt kijavítsa vagy kicserélje, ám ez idő alatt nem kötelező cserekészüléket biztosítania. Ha azonban egy árunál többször is ugyanaz a hiba jelentkezik, a fogyasztó követelheti annak cseréjét - magyarázta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

Címkék: