Műszaki cikket karácsonyra? Itt egy hasznos tipp

Orosz Márton2009. november 26. 04:33

Karácsonyra sok család egyfajta hosszú távú befektetésként vásárol drágább tartós fogyasztási cikkeket, főleg elektronikai/műszaki termékeket. Mielőtt kiadunk több tíz-vagy százezer forintot, érdemes elgondolkoznunk a kiterjesztett garancia lehetőségén - a Pénzcentrum ehhez ad most hasznos tanácsokat.

Ha karácsonyra értékesebb műszaki cikket vásárolunk, érdemes elgondolkoznunk a kiterjesztett garancia-szolgáltatás igénybevételén. Ez az opció elérhető szinte minden áruházban; ha az eladó esetleg nem ajánlana fel nekünk ilyen lehetőséget, kérdezzünk rá - megéri.

Az internetes áruházakban általában maga a rendszer -a vásárlási folyamat során- kínálja fel ezt a lehetőséget. Előfordul az is, hogy egy csomagban -például valamilyen kiegészítő eszközzel (például egy TV esetében DVD-lejátszóval, hangszórókkal, fali tartókonzollal)- kínálják az extra opciót. Az is elképzelhető, hogy a forgalmazó a termékhez "ajándékba" adja a hosszabbított garanciát, azaz eleve beépíti az árba.

A kiterjesztett garancia a gyakorlatban a gyári garancián túl, több évre megvásárolható szolgáltatást jelent. Ez kiterjed a garanciális időszakon túli meghibásodásokra, amelyekre az alapvetően a termékhez járó garancia már nem vonatkozik. Amennyiben tehát egy termékre a gyártó 1 év garanciát vállal, abban az esetben, a kiterjesztett garanciával ez az idő például további 2, vagy 4 évvel meghosszabbítható. A plusz garancia általában a vásárlást követő napon lép életbe. A szolgáltatás ára értékesítőnként változik, azonban általánosságban elmondható, hogy a 2 éves hosszabbítás a termék árának 10%-a körüli összeget tesz ki.

 

 

Ha vásárláskor plusz költségbe is kerül, amikor meghibásodik egy készülék, sokat spórolhatunk vele. Például egyes mosógépekre tízezer forint alatti összegért lehet két-, illetve három év extragaranicát vásárolni. Meghibásodás esetén azonban egy garancián túli szervizelés kiszállási díja minimum 10.000 forint.

Szinte kimeríthetetlen azon termékek tárháza, melyekhez extragarancia kapható, hiszen épp úgy szerepel köztük háztartási gép, autógumi, masszázskád, mint autó, fényszóró, edénykészlet, vagy nyílászáró.

A hitelbe is beépíthető

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Várhatóan az idei vásárlási csúcsszezonban is sokan hitelre vásárolnak TV-t, laptopot, drágább háztartási gépeket. A legtöbb áruházban az ezekhez vásárolt extra garancia a hitelbe is beépíthető, így előfordulhat, hogy ez a szolgáltatás havonta mindössze néhány száz forinttal dobja meg az áruhitel mértékét. Úgy tudjuk, ez a megoldás kimondottan népszerű a vásárlók körében.

Mit kapunk a pénzünkért?

Az egyik legnagyobb előny, hogy -általában- elég egy telefonhívás a kár bejelentéséhez. Egyes szolgáltatók minden terméket, mások csak a bizonyos tömeg feletti -általában 10 kilogrammnál nehezebbeket- javíttatják a vevő otthonában.

A meghibásodás jellegétől függően a terméket javíttatják, vagy cserélik, garantálják a termék szakszerű helyreállítását - ez pedig az extragaranciát igénylőnek (a vásárláskor kifizetett díjon felül) nem kerül semmibe. 

 


Termékbiztosítás - több, mint garancia

Egyre több helyen elérhető az úgynevezett termékbiztosítás is: ez -általában- kiterjed egyrészt a garanciális időszakon túli meghibásodásokra, valamint arra az esetre, ha a termék "balesetet szenved", váratlanul megsérül, tönkremegy. Több áruházlánc -például az Auchan vagy a Photo Hall- meghosszabbított garanciája egyben ilyen biztosítási szolgáltatást is magába foglal.

Címkék: