Milliárdok Nyíregyházának és Kaposvárnak - Mire megy a pénz?

Pénzcentrum2009. november 26. 12:32

A mai napon írták alá két megyei jogú város, Kaposvár és Nyíregyháza funkcióbővítő városfejlesztéséről szóló támogatási szerződését. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007-2013 között 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára.

Kaposvár Városközpont funkcióbővítő városrehabilitációja 1,1 milliárd forint uniós támogatással valósulhat meg. A projekt célja a belváros gazdaságának és vendégforgalmának élénkítése. Ennek elősegítése érdekében a sétálóövezeti részben az üzletek és vendéglátó egységek teraszosítására és új kiskereskedelmi- és szolgáltató jellegű üzletek kialakítására kerülhet sor, valamint a vállalkozói befektetések ösztönzése is lendületet kap.

A gyalogos forgalom növekedését ösztönző, korszerű parkolási lehetőségek biztosítása, közösségi terek, belvárosi hangulatú köztéri elemek megújítása, a belváros kulturális életének élénkítése is a projekt céljai közé tartozik. A városközpont rehabilitációja során a meglévő sétálóövezet kibővítése történik meg. A Városháza épületegyüttese alá kétszintes közhasznú parkoló kerül, ezzel együtt a terület környezetalakítása is megtörténik.

Nyíregyházán a több mint 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével a belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése kezdődhet meg. A projekt számos, jórészt egymásra épülő elemből tevődik össze. Ügyfélszolgálati centrum kerül kialakításra, a református templom kültéri megvilágítása, az ortodox műemlék épület külső felújítása, a Zrínyi Ilona (sétálóutca) burkolatcseréje, és üzletek portáljainak megújítása valósul meg. A Házasságkötő terem és az Anyakönyvi Hivatal épületének és udvarának felújítására is sor kerül.

A projekt keretében a közlekedésszervezési problémák megoldása is megkezdődik. Jelzőlámpás csomópontok kialakítása, kerékpárutak kiépítése és járdák rekonstrukciója indul el. Szökőkútépítésre, parkrendezésre, a zsinagóga előtti köztér felújítására, a Luther tér burkolatcseréjére, fasorrendezésekre, a Nyírvíz Palota homlokzat- és tetőfelújítására, valamint a Skála Áruház homlokzatának felújítására is sor kerül. A projekt második ütemében a Búza téri piaccsarnok felújítása valósul meg - áll az NFÜ közleményében.

Címkék: