Veszély! iPhone-osok titkos adataira vadászik a vírus

Pénzcentrum2009. november 24. 13:02

Új, iPhone telefonokra írt vírus terjedésére figyelmeztetnek biztonsági szakemberek: a rendkívül veszélyes program hozzáférhet a felhasználók titkos banki adataihoz.

Az F-Secure, a világ egyik legismertebb számítástechnikai biztonsági cégének közleménye szerint olyan új vírus terjed, amely az iPhone felhasználók adatait -például online banki belépőkódjait- próbálja megszerezni. A komoly veszélyt jelentő program a hírek szerint csak a "feltört" telefonokat veszélyezteti, azaz azokat a készülékeket, amelyekben egyes technikai elemek (illegális) kiiktatásával lehetővé tették, hogy a gyártó Apple cég által nem engedélyezett szoftverek is fussanak rajta. 

A vírus több hálózaton is terjed világszerte: egyelőre leginkább a holland iPhone tulajdonosoknak van félnivalójuk, de a kártékony program -elsősorban a nyilvános wi-fi-ket használva- viszonylag gyorsan mozog egyik telefonról a másikra.

Az F-Secure biztonsági szakértői szerint az új iPhone vírust egyértelműen pénzügyi csalási szándékkal hozták létre. A kártevő működési elve szerint amikor a felhasználó telefonjával bejelentkezik netbankjába, a szoftver egy hamis bejelentkezési lapra irányítja át, ahol gyakorlatilag ellopja a titkos bejelentkezési adatokat. Ezen adatok birtokában pedig a csalók hozzáférhetnek a felhasználó netbanki adatlapjához, és azon akár tranzakciókat is végrehajthatnak.

Címkék: