Drágább lesz a karácsonyfa: 50 %-os emelés is lehet

Magyar Hírlap2009. november 23. 08:32

Rövidesen indul a fenyőfavásárlás szezonja, egyes bevásárlóközpontokhoz már megérkeztek a vágott fák. A tavalyihoz képest várhatóan a lucfenyők ára emelkedik leginkább, az ezüstfenyőkért 15 %-kal kell többet fizetni, míg a Dániából érkező nordmannok ára nem változik lényegesen - írja a Magyar Hírlap.

Az elmúlt években jól bevált módszer szerint a kereskedők december 10-ig feltöltik a készleteiket az eladásra kínált fenyőfákkal. A vásár ugyan csak akkor kezdődik meg, de a földlabdás fák mellé már a vágott fenyők is folyamatosan érkeznek a bevásárlóközpontokhoz.

Az I. osztályú lucfenyők alapára 50 %-kal is emelkedhet, métere 1500-1600 forintba kerül majd. Az ezüstfenyők méteréért 15 %-os drágulás után 3500-4000 forintot kell majd fizetni, a nordmannfákat 5000 forintos méretáron lehet megvásárolni.

A Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének képviselője szerint a földlabdás (60-80 centiméteres) lucfenyők 2000 forintba, az ugyanekkora nordmannok 2500 forintba kerülnek majd. A minőségi faiskolából érkező fenyők árai nem versenyeznek a bevásárlóközpontok olcsóbb termékeivel.

A földlabdás fenyők vásárlóinak - különösen az útszéli kereskedőknél - érdemes alaposan megvizsgálni a fát, nehogy a szakszerűtlen kezelés miatt életképtelen fenyőt vegyenek. Az árusok a válság miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb forgalomra számítanak.

Címkék: