Idén 2 milliárdért vásárolunk csokimikulást

Orosz Márton2009. november 21. 07:02

A december az édességpiac meghatározó időszaka: idén például 2 milliárd forint értékben vásárolunk csokimikulásokat, szaloncukorból pedig több mint 5 ezer tonna kerül a magyar családok karácsonyfáira. A szaloncukor átlagos kilónkénti ára idén 1200 forint alatt van.

Csokoládéból készült mikulásokból 2 milliárd forint körüli kiskereskedelmi forgalom várható, ha az elmúlt évek növekedési trendje folytatódik -állapítható meg a Nielsen piackutató vállalat, a legutóbbi három év ünnepi édesség-szezonjának adatai alapján.

A karácsony előtti időszakban a lakosság együttesen több mint 2,5 milliárd forintért vásárolt szezonális csokoládé termékeket és ünnepi ajándékcsomagokat a 2008-as november-januári szezonban; ez 20 százalékkal több, 2007 hasonló időszakában. Mennyiségben a bolti eladások 940 tonna körül alakultak; itt 12 százalék plusz figyelhetı meg az előző évhez képest.

A szaloncukor-forgalom -értékben, kiskereskedelem forgalomban- meghaladta a 4 milliárd forintot, mennyiségben pedig mintegy 3 600 tonnát ért el.

Az ünnepi édességek legnépszerűbb szegmense továbbra is az üreges figura. A mikulásfigurák elvitték a november-januári, értékben mért forgalom 87 százalékát. Mellettük karácsonyfadíszekre 6, míg az egyéb csokoládéfigurákra 9 százalék jutott.

 


Az ajándékcsomagok közül legkedveltebb a klasszikus mikuláscsomag, tavaly közel 400 millió forintos forgalommal. A többi ajándékcsomag teljes forgalma valamelyest kisebb lett az előző szezonhoz képest, főleg a játékot is tartalmazó csokoládécsomag eladása csökkent. Így is több mint 200 millió forintért adtak el belőle, hasonlóan az adventi kalendáriumhoz.

A decemberi szezonális édességek fő beszerzései forrása egyre inkább a hipermarket. Értékben 58 százalék jutott erre a bolttípusra a legutóbbi szezonban, -1 százalékponttal több, mint az előző évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonlóan koncentrált a szaloncukor bolti eladása. A legutóbbi november-januári forgalomból, szintén értékben 59 százalékot vitt el a legnagyobb eladóterű csatorna.

 


Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a szaloncukornál a fogyasztók elsősorban az ismert gyártók márkás, minőségi, kedvező ár-érték arányt nyújtó termékeit vásárolják. Ebből háztartásonként mintegy 1,7 kilogramm, összesen pedig több mint 6 milliárd forint feletti értékben 5 és fél ezer tonna kerül a karácsonyfákra. Érdekes, hogy a hazai fogyasztáshoz képest egyedül a Tesco 1480 tonnás szaloncukorkészlettel várja a vevőket.

A Nielsen felméréséből kiderül: a szaloncukor mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára 1 158 forint/kilogramm (a tavaly decemberi adatok szerint).

Címkék: