Nagyot kaszálhat az állam a H1N1-vakcinán

Pénzcentrum2009. november 17. 10:17

Sokkal többe kerül a H1N1 influenzavírus elleni vakcina a patikákban, mint amennyit a termelői ár indokolna. Az államnak akár egymilliárd forint haszna is lehet a vakcinagyártáson.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn az adatvédelmi biztos javaslatára feloldotta az Omninvest Kft.-vel kötött vakcinaszerződés titkosságát. Az iratokból továbbra sem derült ki, kik az Omninvest Kft. valódi tulajdonosai; az viszont igen, nem az Omninvest, hanem az állam miatt drágul csaknem duplájára az oltóanyag,

Amikor az Omninvest pilisborosjenői üzemében az ampullák legördülnek a gyártószalagról, még csak 1090 forintba kerülnek. A patikákban mégis 1930 forintot kérnek el értük. A különbség nagyobb részét egy állami szerv, az Egészségügyi Készletgazdálkodiási Intézet teszi rá, a máskor szokásos 5-6%-os nagykereskedelmi árrés helyett 40%-ot. A szerződés nem szolgál magyarázattal arra, miért nem lehet a patikákban kapni az oltóanyagot, mivel eddig legalább 2 millió szabadon felhasználható adagot szállított a ciprusi hátterű magáncég - írta a Heti Válasz a weboldalán. Az államnak tehát akár egymilliárd forint forintos haszna is lehet abból, ha eladják a patikáknak mind a kétmillió doboz vakcinát.

Címkék: