Viszik, mint a cukrot a biometrikus útleveleket

Pénzcentrum2009. november 13. 16:02

Kelendőek a második generációs biometrikus útlevelek Magyarországon, az elmúlt bő négy hónapban közel 150 ezren váltották ki a legmodernebb magyar útiokmányt.

A júniusi bevezetéstől 2009. október 31-ig 140 758 db második generációs biometrikus útlevél iránti kérelmet nyújtottak be az állampolgárok. A második generációs biometrikus útlevél projekt keretén belül megteremtődött annak a lehetősége is, hogy a szülő, vagy törvényes képviselő a 14 éven aluli kiskorú számára személyazonosító igazolványt igényeljen. Az idén június 28. és október 31 között eltelt időszakban a nyilvántartási adatok szerint 14 év alatti kiskorú számára összesen 46 608 db személyazonosító igazolványt igényeltek.

A digitalizált ujjnyomatot is tartalmazó, második generációs e-útlevél bevezetésének, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztéseknek célja Magyarország európai uniós tagságából eredő ez irányú kötelezettségének teljesítése volt. A biometrikus azonosítók alkalmazásával az úti okmányok biztonságosabbak a jogosulatlan felhasználással szemben, az okmány és annak valódi birtokosa között ugyanis megbízható és elválaszthatatlan kapcsolat jön létre.

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező 14 év alatti kiskorúak Európa számos országába utazhatnak az okmánnyal, így megszűnik az útlevél elkészíttetésének többletterhe, hiszen számukra az első személyi azonosító igazolvány igénylése illetékmentes.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében valósult meg 989 millió Ft-os támogatással - adta hírül az NFÜ.

Címkék: