Robbanás előtt a digitális televíziózás?

Pénzcentrum2009. november 4. 11:02

Bár december 1-jétől már nagyobb területen fogható az országban a földfelszíni digitális sugárzású műsorszolgáltatás az analóg társánál, a magyar háztartásoknak mégis csak 1,5%-a rendelkezik a digitális műsor dekódolására képes készülékekkel.

Az Antenna Hungária (AH) decembertől további kilenc új adóállomáson indítja el digitális földi műsorszolgáltatását, aminek eredményeként az ország 88%-át fedi le a modernebb technológiával sugárzott műsorokkal, eközben az analóg lefedettség hazánk 86%-ára terjed ki. A széleskörű hozzáférhetőség ellenére a lakosság még csupán 1,5%-a rendelkezik a digitális műsorok nézéséhez szükséges DVB-T kompatibilis beltéri egységgel - írja a Világgazdaság.

A digitális földi műsorok sugárzása már lassan egy éve, 2008. december 1-jén indult meg, a beltéri egységekből viszont még csak összesen 66 ezer darabot adtak el. A gyenge mutató egyrészt annak köszönhető, hogy a digitális sugárzás vételére alkalmas készülékek ára kezdetben jóval magasabb volt, és csak az elmúlt időszakban kezdődött el a meredek áresés. Az elmúlt hónapokban egy hónap leforgása alatt akár 5-8 százalékot is estek az ilyen berendezések árai. A legolcsóbb beltéri egységek már 10 ezer forint alatt hozzáférhetőek, az átlagos ár pedig 15-20 ezer forint körül alakul, de kapni műsorrögzítésre alkalmas és egyéb extrákkal bíró készüléket akár 50-60 ezer forintért is.

A másik oka a technológia lassú terjedésének az, hogy kezdetben csak a Duna Tv és a Duna II Autonómia volt fogható a rendszeren, a jelenlegi formájában azonban akár az olcsó kábelcsomagok versenytársa is lehet a szolgáltatás. A MinDig TV honlapjának tájékoztatása szerint 7 televíziós csatorna (a korábbi kettőn kívül az RTL Klub, TV2, M1, M2 és a Euronews) és a 3 közszolgálati rádiócsatorna érhető el díjmentesen. Térítési díj ellenében pedig további két magyar nyelvű csatorna, az ATV és a Hír TV is befogható.

Az AH várakozási szerint még az idén jelentősen megnövekedhet a szolgáltatás igénybevevőinek száma, és az év végéig a háztartások további 2,5%-ában jelenhetnek meg a digitális beltéri egységek. Az egyre olcsóbbá váló digitális készülékeknek, a tovább bővülő műsorkínálatnak és a 2010 végére az ország 95%-át lefedő sugárzási körzetnek köszönhetően pedig a következő években is dinamikus bővülés várható.

Címkék: