Schwarzenegger: Hasta la vista, TV!

Pénzcentrum2009. október 16. 15:02

Betiltaná a 40 hüvelyknél nagyobb energiafaló plazma és LCD TV-ket Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Ha a szabályozás átmegy a törvényhozáson, néhány éven belül az újonnan értékesített készülékek energiafogyasztása több mint a felére csökkenhet Kaliforniában.

Plazma és LCD televíziókra vonatkozó szigorúbb energiafelvételi mutatók bevezetését tervezi az Egyesült Államok legnagyobb gazdaságával rendelkező állama, Kalifornia. Az új szabályozás két lépcsőben szigorítaná a 40 hüvelyknél (101,6 cm) nagyobb televíziók energiafelhasználását.

A jelenleg forgalomban lévő 42 hüvelykes (106,7 cm) LCD készülékek átlagosan mintegy 203 W teljesítményűek, az ugyanekkora plazmakijelzők pedig ennél is több, átlagban 271 W energiát használnak fel. Összehasonlításképpen egy katódsugárcsöves 76 centiméter képátlójú hagyományos készülék fogyasztása mindössze 101 W.

A kaliforniai energiaügyi bizottság javaslata a készülékek energiafelhasználását a képméret nagyságának figyelembevételével radikálisan korlátozná. A javaslat szerint egy 42 hüvelykes készülék 2011 elejétől maximum 198 wattos, 2013-tól pedig mindössze 116 W teljesítményű lehetne függetlenül attól, hogy melyik technológiával készült. Az 50 hüvelykes (127 centis) televíziókra a fogyasztási értékeket először 247, majd 153 wattban maximálnák.

A Schwarzenegger kormányzó által támogatott javaslattal a számítások szerint 2011-től mintegy 33%-kal, 2013-tól pedig kb. 49%-kal lehetne csökkenteni a televíziókra jutó energiafelhasználását az államban. Ez hatalmas mértékű energiamegtakarítást eredményezne, mivel Kaliforniában a lakossági fogyasztás nagyjából 10%-át használják el televíziókészülékek. A most életben lévő szabályozás mindössze a készülékek készenléti állapotának fogyasztását maximálja 3 wattban, és még így is a TV-k összes energiafelhasználásának kb. 5%-át teszi ki a készenléti állapot fogyasztása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(Forrás: Daily Mail; wired.com)

Címkék: